Prajitura Carmelita reteta. Reteta Prajitura Carmelita. Cum se face Prajitura Carmelita
Preparare Blat alb pentru prajituri ( reteta in imagini aici)
Mixam albusurile cu praful de sare pana obtinem o spuma densa.
Adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o consistenta ferma.
Separat, mixam galbenusurile intr-un bol, adaugand vanilia, praful de copt stins in otet si uleiul.
Incorporam compozitia de galbenusuri in spuma de albusuri, amestecand delicat, apoi adaugam treptat faina.
Omogenizam compozitia cu miscari usoare, pana la integrarea completa a ingredientelor.
Turnam aluatul intr-o tava (30×20 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit la 180°C.
Coacem aproximativ 20 de minute, pana cand, la apasare, blatul revine la forma initiala.
Lasam sa se raceasca complet si apoi il taiem in 3 foi de dimensiune egala.
Preparare Crema de zahar ars ( reteta in imagini aici)
Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar si amestecam periodic.
Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.
Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.
Punem pe foc din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.
Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.
Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.
Amestecam incontinuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc, adaugam esenta de rom si extract de vanilie.
Se lasa sa se racesca complet.
Asamblare
Impartim crema in trei parti, doua parti pentru umplutura blatului, iar a treia parte o folosim pentru decor.
Asezam prima foaie de blat si prima parte de crema.
Intindem uniform pe toata suprafata foii de blat.
Adaugam a doua foaie de blat, presam usor si adaugam al doilea strat de crema.
Adaugam a treia foaie de blat si presam usor.
Punem o folie alimentara pe suprafata prajiturii si un blat de bucatarie. Lasam deoparte pentru 10 minute.
Indepartam blatul, folia si intindem ultimul strat de crema.
Preparare Decor
Caramelizam zaharul, adaugam nuca si amestecam.
Punem compozitia pe o hartie de copt si lasam sa se raceasca complet.
Punem peste o folie alimentara si cu un ciocan de snitel batem usor pentru a sfarama compozitia.
Presaram compozitia formata pe toata suprafata prajiturii.
Acoperim prajitura cu folie alimentara si o asezam la frigider pentru minim o ora.
Indepartam marginile prajiturii si o portionam.
Se pastreaza la rece pana in momentul servirii. Sa aveti pofta!
Vezi si colectia 40 Retete prajituri de casa pentru sarbatori!