Prajitura Carmelita

Incearca Prajitura Carmelita si bucura-te de un deliciu irezistibil! Prajitura Carmelita e combinatia perfecta de blat pufos, crema fina de caramel  si decor de nuca cu zahar ars!
Prajitura Carmelita
Ingrediente:

Blat - 6 oua, 190 gr zahar, 10 gr zahar vanilat, 3 linguri ulei, 1 praf de sare, 190 gr faina, 8 gr praf de copt, 1 lingurita otet. 
Crema - 200 gr zahar, 200 gr unt 82% grasime, 50 gr faina, 250 ml lapte, 1 lingurita esenta rom, 1 lingurita extract de vanilie.
Decor - 50 gr zahar, 50 gr nuca, crema de zahar ars pentru prajituri

Timp preparare

1 ora

Nr. portii

21/ dimensiune tava 30x20cm

5/5 - (7 votes)

Prajitura Carmelita – un deliciu cu caramel si nuca

Prajitura Carmelita e combinatia perfecta de blat pufos, crema fina de caramel si decor de nuca cu zahar ars!

Prepararea acestei prajituri nu este complicata, iar rezultatul merita tot efortul. Blatul este pufos, iar crema de caramel fina si aromata. Decorul cu nuca si zahar ars completeaza perfect bunatatea acestui desert.

Indiferent daca vrei sa impresionezi la o masa festiva sau sa iti indulcesti o zi obisnuita, Prajitura Carmelita este alegerea ideala.

Prajitura Carmelita

Descopera si alte retete cu caramel

Daca iti place caramelul, nu te opri doar la Prajitura Carmelita! Pe desertdecasa.ro gasesti multe alte retete delicioase, usor de preparat:

  • Sos de caramel ( reteta aici)– ideal pentru a-l turna peste prajituri, inghetata sau clatite. Se prepara rapid si adauga un gust intens de caramel oricarui desert.
  • Prajitura cu foi si crema de zahar ars ( reteta aici) – un desert cu foi fragede si crema fina, perfecta pentru orice intalnire cu cei dragi.
  • Tort cu ciocolata si caramel ( reteta aici) – un tort cu foi de cacao si crema de caramel.
  • Prajitura rasturnata cu portocale si caramel ( reteta aici) – un desert spectaculos, cu portocale caramelizate si blat pufos, ideal pentru sezonul rece.

Preparare Blat alb pentru prajituri ( reteta in imagini aici)

Mixam albusurile  cu praful de sare pana obtinem o spuma densa.

Adaugam treptat zaharul si mixam pana obtinem o consistenta ferma.

Separat, mixam galbenusurile intr-un bol, adaugand  vanilia, praful de copt stins in otet si uleiul.

Incorporam compozitia de galbenusuri  in spuma de albusuri, amestecand delicat, apoi adaugam treptat faina.

Omogenizam compozitia  cu miscari usoare, pana la integrarea completa a ingredientelor.

Turnam aluatul  intr-o tava (30×20 cm) tapetata cu hartie de copt si coacem in cuptorul preincalzit la 180°C.

Coacem aproximativ 20 de minute,  pana cand, la apasare, blatul revine la forma initiala.

Lasam sa se raceasca complet si apoi il taiem in  3 foi de dimensiune egala.

Preparare Crema de zahar ars ( reteta in imagini aici)

Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar si  amestecam periodic.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.

Punem pe foc din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.

Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.

Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Amestecam incontinuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc,  adaugam esenta de rom  si extract de vanilie.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Se lasa sa se racesca complet.

Asamblare 

Impartim crema in trei parti, doua parti pentru umplutura blatului, iar a treia parte o folosim pentru decor.

Asezam prima foaie de blat si prima parte de crema.

Intindem uniform pe toata suprafata foii de blat.

Adaugam a doua foaie de blat, presam usor si adaugam al doilea strat de crema.

Adaugam a treia foaie de blat si presam usor.

Punem o folie alimentara pe suprafata prajiturii si un blat de bucatarie. Lasam deoparte pentru 10 minute.

Indepartam blatul, folia si intindem ultimul strat de crema.

Prajitura Carmelita

Preparare Decor

Caramelizam zaharul, adaugam nuca si amestecam.

Punem compozitia pe o hartie  de copt si lasam sa se raceasca complet.

Punem peste o folie alimentara si cu un ciocan de snitel batem usor pentru a sfarama compozitia.

Presaram compozitia formata pe toata suprafata prajiturii.

Prajitura Carmelita

Acoperim prajitura cu folie alimentara si o asezam la frigider pentru minim o ora.

Indepartam marginile prajiturii si o portionam.

Prajitura Carmelita

Se pastreaza la rece pana in momentul servirii. Sa aveti pofta!

Vezi si colectia 40 Retete prajituri de casa pentru sarbatori!

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *