Cozonac floare cu nuca, stafide si cacao

Cozonac floare cu nuca, stafide si cacao, un desert  delicios  care se remarca prin forma sa distinctiva, asemanatoare unei flori. Cu aspectul sau unic si gustul sau exceptional, cozonacul floare este o alegere perfecta pentru a impresiona pe cei dragi.  Aluatul  pufos si usor de preparat are o textura fina, aroma delicata de vanilie si coaja de lamaie. Umplutura cozonacului floare poate varia in functie de preferinte si de reteta aleasa. Am ales umplutura cu nuca, stafide si cacao, dar poate  fi umplut cu nuci macinate si zahar brun, ciocolata rasa, gem de fructe sau chiar cu o crema delicioasa de vanilie. Fie ca este servit in timpul unei pauze de cafea sau ca desert dupa o masa festiva, cozonacul floare aduce bunatate in fiecare moment.
Ingrediente:

Maia - 35  gr faina, 10 gr zahar, 35 ml lapte, 15 gr drojdie proaspata.

Aluat - 2 galbenusuri, 25 gr smantana 20% grasime, 85 ml lapte, 75 gr zahar, 2 gr sare, 30 ml ulei, 30 gr unt topit, coaja rasa de la o lamaie, 10 gr zahar vanilat, 285 gr faina.

Umplutura - 70 gr zahar, 10 gr zahar vanilat, 10 ml esenta de rom, 15 gr cacao, 40 gr stafide, 150 gr nuca zdrobita.

Decor - 1 galbenus, 20 ml lapte.

Timp preparare

2 ore si 30 minute

Nr. portii

1/ forma 24cm

5/5 - (9 votes)

Cozonac floare cu nuca, stafide si cacao reteta. Reteta Cozonac floare cu nuca, stafide si cacao.

Utile !

  • Ingredientele sa aiba temperatura camerei.
  • Untul topit se amesteca cu ulei.
  • Pentru uns cozonacul floare , galbenusul se omogenizeaza cu lapte.
  • Stafidele se pun esenta de rom pentru minim 30 de minute.

Preparare umplutura

Amestecam zaharul cu nuca zdrobita, zahar vanilat, stafidele cu rom si cacao.

Preparare Maia 

Drojdia proaspata se amesteca cu zahar.

Amestecam pana obtinem o compozitie lichida.

Adaugam laptele caldut , faina  si amestecam.

Acoperim vasul cu folie alimentara.

Se pune la loc caldut si se lasa pana isi dubleaza volumul.

Preparare Aluat

Mixam galbenusurile cu sarea,  zaharul , smantana si zaharul vanilat pentru 3 minute.

Vom obtine o compozitie omogena .

Peste compozitia de oua adaugam maiaua, restul de lapte  si coaja rasa de lamaie.

Adaugam jumatate din cantitatea de  faina si mixam timp de 5 minute,  cu ajutorul unui robot de bucatarie.

Peste compozitia obtinuta adaugam restul de faina.

Am folosit treapta 5 – paleta pentru  framantat, timp de 10 minute.

Odihnim robotul de bucatarie timp de 10 minute.

Adaugam grasimea treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.

Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .

Se acopera cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.

Asamblare Cozonac floare cu nuca, stafide si cacao

Aluatul se intinde intr-o foaie de forma dreptunghiulara, cca 2 cm grosime.

Adaugam umplutura.

Rulam strans aluatul.

Ruloul format se taie in 10 bucati.

Fiecare bucata se intoarce si se aseaza intr-o tava rotunda si tapetata la baza cu hartie de copt.

Presam usor fiecare bucata si acoperim forma cu o folie alimentara.

Lasam la loc caldut, pentru 20 minute.

Ungem suprafata cu compozitia de ou si introducem forma in cuptorul preincalzit la 170C, cuptor electric setat pe  ventilatie, pentru 45-50 minute.

La cuptoarele pe gaz folosim  treapta medie.

Dupa 30 minute , punem deasupra cozonacului o  hartie de copt si continuam coacerea.

Dupa coacere  lasam cozonacul in forma pentru 5 minute si apoi il scoatem pe un gratar de racire.

Dupa racirea completa, cozonacul se pune in folie alimentara pentru a-si pastra prospetimea.

Sa aveti pofta!

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmareste-ma pe Instagram si afla cele mai NOI retete!

#desertdecasa #mariapopalifestyle