Cozonac floare cu nuca, stafide si cacao reteta. Reteta Cozonac floare cu nuca, stafide si cacao.
Utile !
- Ingredientele sa aiba temperatura camerei.
- Untul topit se amesteca cu ulei.
- Pentru uns cozonacul floare , galbenusul se omogenizeaza cu lapte.
- Stafidele se pun esenta de rom pentru minim 30 de minute.
Preparare umplutura
Amestecam zaharul cu nuca zdrobita, zahar vanilat, stafidele cu rom si cacao.
Preparare Maia
Drojdia proaspata se amesteca cu zahar.
Amestecam pana obtinem o compozitie lichida.
Adaugam laptele caldut , faina si amestecam.
Acoperim vasul cu folie alimentara.
Se pune la loc caldut si se lasa pana isi dubleaza volumul.
Preparare Aluat
Mixam galbenusurile cu sarea, zaharul , smantana si zaharul vanilat pentru 3 minute.
Vom obtine o compozitie omogena .
Peste compozitia de oua adaugam maiaua, restul de lapte si coaja rasa de lamaie.
Adaugam jumatate din cantitatea de faina si mixam timp de 5 minute, cu ajutorul unui robot de bucatarie.
Peste compozitia obtinuta adaugam restul de faina.
Am folosit treapta 5 – paleta pentru framantat, timp de 10 minute.
Odihnim robotul de bucatarie timp de 10 minute.
Adaugam grasimea treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.
Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .
Se acopera cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.
Asamblare Cozonac floare cu nuca, stafide si cacao
Aluatul se intinde intr-o foaie de forma dreptunghiulara, cca 2 cm grosime.
Adaugam umplutura.
Rulam strans aluatul.
Ruloul format se taie in 10 bucati.
Fiecare bucata se intoarce si se aseaza intr-o tava rotunda si tapetata la baza cu hartie de copt.
Presam usor fiecare bucata si acoperim forma cu o folie alimentara.
Lasam la loc caldut, pentru 20 minute.
Ungem suprafata cu compozitia de ou si introducem forma in cuptorul preincalzit la 170C, cuptor electric setat pe ventilatie, pentru 45-50 minute.
La cuptoarele pe gaz folosim treapta medie.
Dupa 30 minute , punem deasupra cozonacului o hartie de copt si continuam coacerea.
Dupa coacere lasam cozonacul in forma pentru 5 minute si apoi il scoatem pe un gratar de racire.
Dupa racirea completa, cozonacul se pune in folie alimentara pentru a-si pastra prospetimea.
Sa aveti pofta!