Preparare Foi Tort cu Ciocolata si Caramel
Se impart ingredientele in 3 parti ( 2 oua+40 gr zahar +30 gr faina +10 gr cacao+ 1 praf sare ) si preparam foile Dobos in 3 transe.
Faina se amesteca cu cacao si se trec prin sita.
Ouale se separa. Albusurile se bat spuma cu sare , adaugam treptat zaharul si mixam pana se dizolva complet.
Mixam galbenusurile si le adaugam peste albusurile batute.
Amestecam usor si adaugam compozitia de faina cu cacao.
Foile Dobos cu cacao se coc in cuptorul preincalzit la 160 C pentru 10-12 minute.
Dupa coacere, folile dobos cu cacao se lasa la racit si apoi le desprindem de pe hartia de copt.
Preparare Crema
Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar si amestecam periodic.
Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.
Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.
Punem pe foc , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.
Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.
Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.
Amestecam incontinuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc , adaugam esenta de rom si extract de vanilie.
Se lasa sa se racesca complet . Crema se intareste cand este racita complet.
Preparare Decor
Topim zaharul pana obtinem o compozitie omogena si usor roscata.
Adaugam miezul de nuca si amestecam rapid.
Turnam compozitia intr-o tava tapeta cu hartie de copt si unsa cu putin ulei.
Lasam sa se raceasca complet si maruntim compozitia, prin presare, cu merdeneaua.
Asambalare Tort cu Ciocolata si Caramel
*Pastram o parte de crema pentru imbracarea tortului.
Impartim crema ramasa pentru cele cinci straturi.
Asezam prima foaie pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Adaugam un strat uniform de crema pe toata suprafata foii.
Repetam operatia si cu restul foilor, dar dupa fiecare foaie asezata presam usor.
Imbracam tortul intr-un strat subtire de crema si il punem la rece pentru 3 ore.
*Topim ciocolata pe baie de abur si o amestecam energic cu ulei.
Transferam tortul pe un platou si il glazuram cu ciocolata.
Decoram suprafata cu nuca si caramel.
Se introduce la rece pentru 30 minute si apoi se portioneaza.
Sa aveti pofta!
Vezi si reteta=> Tort cu mere si crema de zahar ars