Preparare Foi
Intr-un bol se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale , zaharul, vanilia , bicarbonatul stins in otet si uleiul.
Se adauga treptat faina si se amesteca .
Se framanta pana obtinem un aluat omogen si nu se lipeste de maini.
Aluatul se imparte in patru parti egale pentru 4 foi de marimea unei tavi 30x20cm.
Se tapeteaza blatul de lucru cu faina si se intinde foaia cu merdeneaua.
Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu ulei (strat subtire) si se aseaza incat sa vina perfect pana aproape de margini.
Indepartam surplusul de aluat (taiem cu un cutit bine acutit) si coacem foile una cate una in cuptorul preincalzit la 180C , timp de 7-10 min.
Foaia e gata cand devine usor aurie la margini. La fel se coc toate foile, apoi le lasam sa se racoreasca.
Preparare Crema
Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar, amestecam periodic.
Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.
Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.
Punem pe foc din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.
Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.
Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.
Amestecam incontinuu pana se ingroasa, se ia de pe foc si adaugam esenta de rom +extract de vanilie.
Crema se intareste cand este rece.
Asamblare
Crema se imparte in trei parti. Prajitura va avea patru foi si trei straturi de crema.
Pe o tava de marimea foii se aseaza prima foaie si prima parte de crema.
Se intinde intr-un strat uniform , se continua la fel si cu restul de foi si crema.
Prajitura se acopera cu folie alimentara si asezam un blat din lemn + o greutate de cca 1 kg.
Se lasa minim 6 ore (de preferat peste noapte) sa se inmoaie foile apoi indepartam marginile.
Pentru glazura – amestecam bine ciocolata topita cu ulei.
Glazuram prajitura si o introducem la rece pentru 10 minute , timp in care se intareste ciocolata.
Se portioneaza si se aseaza pe platou.
Se pastreaza la rece.
Pofta Buna!
Salvează
Salvează
Salvează
Salvează
Salvează
Salvează
11 thoughts on “Prajitura cu foi si crema de zahar ars”
Foarte buna
Daca o fac maine tine pana la Craciun ?
Va recomand un maxim de 3 zile.
Ceva nu mi-a iesit la crema. Dupa ce am adaugat untul, zaharul s-a intarit.
Apreciez PREZENTAREA rețetei,
clar explicat totul, și pozele relevante,
doar că mă așteptam la “cremă de zahăr ars” aceea cu ouă și lapte!
Altfel “zahăr ars” în cantitate mare, și încă și cu faină??? Nu-i nici sănătos, nici pe gustul meu.
Scuze!
Acesta este o reteta cu vechime , foarte apreciata si o puteti adapta preferintele Dvs.
Asta este prajitura pe care o facea bunica mea 🙂 Sunt bucuroasa ca am gasit reteta. Chiar azi o s-o fac
Ma bucur! Spor!
Super!!!
Sunt prajituri de odinioara, adevarat, dar sunt foarte bune. De cate orí fac cate una imi aduc aminte de gustul copilariei, de bunica mea si zambetul imi apare pe buze.
Cine zice ca sunt invechite, ca au prea mult zahar, ce cauta pe aici? Sa lase comentariile rautacioase, ai retete pe gustul fiecaruia si poate aleage ce vrea.
O imbratisare si multa sanatate va doresc.
Va multumesc! Asemenea!