Prajitura cu nuca si caramel. Prajitura cu nuca si caramel retete. Retete prajituri de casa.
Preparare Foi
Intr-un bol se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale , zaharul, vanilia , bicarbonatul stins in otet , praful de sare si uleiul.
Adaugam faina , nuca macinata si amestecam.
Se framanta pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.
Aluatul se imparte in patru parti egale pentru 4 foi de marimea unei tavi , dimenisunea 30x20cm.
Se tapeteaza blatul de lucru cu faina si se intinde foaia cu merdeneaua.
Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu ulei (strat subtire) si se aseaza foia incat sa vina perfect pana aproape de margini.
Indepartam surplusul de aluat (taiem cu un cutit bine acutit) si coacem foile una cate una in cuptorul preincalzit la o temperatura de 180C , timp de 7-10 min.
Foaia e gata cand devine usor aurie la margini. La fel se coc toate foile si apoi le lasam sa se racoreasca.
Preparare Crema caramel
Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar si amestecam periodic.
Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.
Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.
Punem pe foc , din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.
Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.
Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.
Amestecam incontinuu pana se ingroasa, se ia de pe foc si adaugam esenta de rom +extract de vanilie.
Crema se intareste cand este rece.
Asamblare
Crema se imparte in patru parti. Prajitura va avea patru foi si patru straturi de crema.
Pe o tava de marimea foii se aseaza prima foaie si prima parte de crema.
Se intinde intr-un strat uniform , se continua la fel si cu restul de foi si crema.
Prajitura se acopera cu folie alimentara si asezam un blat din lemn .
Se lasa minim 6 ore (de preferat peste noapte) sa se inmoaie foile apoi indepartam marginile.
Pentru glazura – amestecam ciocolata topita cu ulei.
Turnam compozitia de ciocolata peste prajitura si o intindem in mod uniform pe toata suprafata .
Presaram prajitura cu nuca macinata si o punem la rece 15 minute.
Se portioneaza si se aseaza pe platou.
Se pastreaza la rece.
Pofta Buna!
Vezi si reteta : Prajitura cu crema de zahar ars
5 thoughts on “Prajitura cu nuca si caramel”
F buna, doar ca foile au rămas tari. Trebuiau insiropate?
Mulțumesc.
Ma bucur ca ti-a placut! Nu trebuiesc insiropate.
Foarte buna , dar merge si fără ciocolata deasupra, se simte mai bine caramelul.
La 4 foi intra trei straturi de crema, deci crema se împarte in trei, nu in patru. Sau ultimul strat e de crema ?
Crema se imparte in patru parti. Prajitura va avea patru foi si patru straturi de crema. Ultimul strat este de crema.
Dai buna prăjitură da trebuie crema calda peste foi ca atunci se înmoaie mai bine