full screen background image




Prajitura cu nuca si caramel

Prajitura cu nuca si caramel este un desert aromat , delicios si nelipsit de la mesele festive. Foi fragede cu nuca , crema caramel si decor cu nuca si ciocolata. Te invit sa testezi reteta!

Prajitura cu nuca si caramel

Timp preparare:

2 ore

Portii:

1 tava

Ingrediente:

Foi - 3 oua, 10 linguri zahar , 6 linguri ulei, 6 linguri lapte , 1 lingurita bicarbonat de sodiu stins intr-o lingurita de otet, 1praf de sare, 500 gr faina superioara, 120 gr nuca macinata, 1 pliculet zahar vanilat, 1 lingurita coaja rasa de lamaie.Crema- 200gr zahar, 200 gr unt 82% grasime, 75 gr faina, 300 ml lapte, 1 lingurita esenta rom, 1 lingurita extract de vanilie.Decor- 100 gr ciocolata +10 ml ulei, 50 gr nuca.




Instructiuni preparare

Prajitura cu nuca si caramel. Prajitura cu nuca si caramel retete. Retete prajituri de casa.
Prajitura cu nuca si caramelPreparare Foi

Intr-un bol  se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale , zaharul, vanilia , bicarbonatul stins in otet  , praful de sare si uleiul.

Adaugam faina , nuca macinata si amestecam.

Prajitura cu nuca si caramel

Se framanta pana obtinem un aluat omogen si nelipicios.

Prajitura cu nuca si caramel


 

Aluatul se imparte in patru parti egale pentru 4 foi de marimea unei tavi , dimenisunea 30x20cm.

Se tapeteaza blatul de lucru cu faina si se intinde foaia cu merdeneaua.

Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu ulei (strat subtire) si se aseaza foia  incat  sa vina perfect pana aproape de margini.

Indepartam  surplusul de aluat (taiem cu un cutit bine acutit) si coacem  foile una cate una in cuptorul preincalzit la o temperatura de  180C , timp de 7-10 min.

Foaia e gata cand devine usor aurie la margini. La fel se coc toate foile si apoi le lasam sa se racoreasca.

Prajitura cu nuca si caramel

Preparare Crema caramel

Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar si  amestecam periodic.

Crema caramel pentru prajituri

Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.

Crema caramel pentru prajituri

Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.

Punem pe foc , din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.

Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.

Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.

Crema caramel pentru prajituri

Amestecam incontinuu pana se ingroasa, se ia de pe foc si adaugam esenta de rom +extract de vanilie.

Crema caramel pentru prajituri

Crema se intareste cand este rece.


Asamblare

Crema se imparte in patru  parti. Prajitura va avea patru foi si patru straturi de crema.

Pe o tava  de marimea foii se aseaza prima foaie si prima parte de crema.

Se intinde intr-un strat uniform , se continua la fel si cu restul de foi si crema.

Prajitura cu nuca si caramel

Prajitura se acopera cu folie alimentara si asezam un blat din lemn .

Se lasa minim 6 ore (de preferat peste noapte) sa se inmoaie foile apoi indepartam marginile.

Pentru glazura – amestecam  ciocolata topita cu ulei.

Turnam compozitia de ciocolata  peste  prajitura si o intindem in mod uniform pe toata suprafata .

Prajitura cu nuca si caramel

Presaram prajitura cu nuca macinata si o punem la rece 15 minute.

Prajitura cu nuca si caramel

Se portioneaza si se aseaza pe platou.

Prajitura cu nuca si caramel

Se pastreaza la rece.

Prajitura cu nuca si caramel

Pofta Buna!

Vezi si reteta : Prajitura cu crema de zahar ars




Vezi si alte retete delicioase




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress