full screen background image

Coliva

Reteta cea mai simpla de coliva o gasiti pe desertdecasa.ro! Este reteta mamei , explicata pas cu pas in imagini si iti garanteaza obtinerea unui desert extrem de aromat pe baza de arpacas din grau. La noi in familie , coliva se pregateste doar in zilele de pomenire a mortilor.

Coliva

Timp preparare:

3 ore

Portii:

2 platouri / dimensiunea 20 cm.

Ingrediente:

500 gr arpacas din grau, 300 gr zahar, 2 -2,200 litri apa, 25 gr gris, 10 gr zahar vanilat, coaja rasa de la 1 lamaie, 10 ml esenta rom, 1 lingurita rasa sare, 200 gr nuca zdrobita sau macinata .Decor - 100 gr nuca macinata , 100 gr biscuiti macinati, cacao , bombonele colorate.

Instructiuni preparare

Coliva retete. Cum sa faci cea mai buna coliva din grau ?

Arpacasul se verifica de impuritati si  trece prin apa ( se spala).

Se pune intr-o cratita impreuna cu sarea si se adauga apa cada.

Se pune la foc mic pentru 1:15 minute si se amesteca rar, in acest timp bobul de arpacas va inflori – vezi foto.

Adaugam zaharul , amestecam si punem din nou la foc mic spre mediu pentru 1 ora.

Se amesteca periodic pentru a evita lipirea compozitiei de baza.



Dupa timpul de fierbere, adaugam grisul in ploaie ,zaharul vanilat si amestecam.

Se mai lasa pe foc maxim 3 minute, amestecand continuu.

Compozitia se lasa sa se raceasca maxim 10 minute  si apoi  o presaram cu 100 gr nuca zdrobita sau macinata.

Astfel, coliva nu va mai prinde crusta.

Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet ( intr-un loc racoros – camara).

Dupa racire se transfera intr-un vas , adaugam nuca macinata , esenta de rom + coaja de lamaie si o amestecam bine.

Vom obtine o compozitie legata si extrem de aromata.

Din compozitia rezultata am obtinut 2 platouri cu coliva , dimensiunea 20 cm.

Pe un platou se aseaza o forma cu pereti detasabili ( 20 cm)  sau forma inel reglabil, adaugam jumatate din cantitatea obtinuta si o nivelam bine.

Amestecam nuca cu biscuitii si decorm coliva.

O forma rotunda sau un capacel (de la esenta de rom ) se trece prin cacao si decoram coliva -vezi foto.

Cerculetele din cacao le decoram cu bombonele colorate.

coliva

Pofta Buna!

Vezi si reteta : Cornuri de post cu rahat

Coliva
(12 voturi)

Vezi si alte retete delicioase




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Citește mai multe:
Inghetata de casa cu vanilie

Inghetata cremoasa , aromata , pregatita in casa cu ingrediente naturale. O putem combina atat cu fructe de sezon, cat...

Închide