full screen background image

Coliva

Reteta cea mai simpla de coliva o gasiti pe desertdecasa.ro! Este reteta mamei , explicata pas cu pas in imagini si iti garanteaza obtinerea unui desert extrem de aromat pe baza de arpacas din grau. La noi in familie , coliva se pregateste doar in zilele de pomenire a mortilor.

Coliva

Timp preparare:

3 ore

Portii:

2 platouri / dimensiunea 20 cm.

Ingrediente:

500 gr arpacas din grau, 300 gr zahar, 2 -2,200 litri apa, 25 gr gris, 10 gr zahar vanilat, coaja rasa de la 1 lamaie, 10 ml esenta rom, 1 lingurita rasa sare, 200 gr nuca zdrobita sau macinata .Decor - 100 gr nuca macinata , 100 gr biscuiti macinati, cacao , bombonele colorate.

Instructiuni preparare

Coliva retete. Cum sa faci cea mai buna coliva din grau ?

Arpacasul se verifica de impuritati si  trece prin apa ( se spala).

Se pune intr-o cratita impreuna cu sarea si se adauga apa cada.

Se pune la foc mic pentru 1:15 minute si se amesteca rar, in acest timp bobul de arpacas va inflori – vezi foto.

Adaugam zaharul , amestecam si punem din nou la foc mic spre mediu pentru 1 ora.

Se amesteca periodic pentru a evita lipirea compozitiei de baza.



Dupa timpul de fierbere, adaugam grisul in ploaie ,zaharul vanilat si amestecam.

Se mai lasa pe foc maxim 3 minute, amestecand continuu.

Compozitia se lasa sa se raceasca maxim 10 minute  si apoi  o presaram cu 100 gr nuca zdrobita sau macinata.

Astfel, coliva nu va mai prinde crusta.

Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet ( intr-un loc racoros – camara).

Dupa racire se transfera intr-un vas , adaugam nuca macinata , esenta de rom + coaja de lamaie si o amestecam bine.

Vom obtine o compozitie legata si extrem de aromata.

Din compozitia rezultata am obtinut 2 platouri cu coliva , dimensiunea 20 cm.

Pe un platou se aseaza o forma cu pereti detasabili ( 20 cm)  sau forma inel reglabil, adaugam jumatate din cantitatea obtinuta si o nivelam bine.

Amestecam nuca cu biscuitii si decorm coliva.

O forma rotunda sau un capacel (de la esenta de rom ) se trece prin cacao si decoram coliva -vezi foto.

Cerculetele din cacao le decoram cu bombonele colorate.

coliva

Pofta Buna!

Vezi si reteta : Cornuri de post cu rahat

Coliva
(14 voturi)

Vase si ustensile

Colaborari




Vezi si alte retete delicioase




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Citește mai multe:
Prajitura marmorata

Prajitura recomandata pentru o cafea aromata ! Pufoasa , rapida si extrem de gustoasa !

Închide