Coliva

Cea mai simpla reteta de coliva o gasiti pe desertdecasa.ro! Este reteta mamei , explicata pas cu pas in imagini si iti garanteaza obtinerea unui desert extrem de aromat pe baza de arpacas din grau. La noi in familie , coliva se pregateste doar in zilele de pomenire a mortilor.
Coliva
Ingrediente:

500 gr arpacas din grau, 300 gr zahar, 2 -2,200 litri apa, 25 gr gris, 10 gr zahar vanilat, coaja rasa de la 1 lamaie, 10 ml esenta rom, 1 lingurita rasa sare, 200 gr nuca zdrobita sau macinata .

Decor - 100 gr nuca macinata , 100 gr biscuiti macinati, cacao , bombonele colorate.

Timp preparare

3 ore

Nr. portii

2 platouri / dimensiunea 20 cm.

4.7/5 - (20 votes)

Coliva retete. Cum sa faci cea mai buna coliva din grau ?

ColivaArpacasul se verifica de impuritati si  trece prin apa ( se spala).

Se pune intr-o cratita impreuna cu sarea si se adauga apa cada.

Se pune la foc mic pentru 1:15 minute si se amesteca rar, in acest timp bobul de arpacas va inflori – vezi foto.

Coliva

Adaugam zaharul , amestecam si punem din nou la foc mic spre mediu pentru 1 ora.Coliva

Se amesteca periodic pentru a evita lipirea compozitiei de baza.

Coliva

Dupa timpul de fierbere, adaugam grisul in ploaie ,zaharul vanilat si amestecam.

Se mai lasa pe foc maxim 3 minute, amestecand continuu.

Coliva

Compozitia se lasa sa se raceasca maxim 10 minute  si apoi  o presaram cu 100 gr nuca zdrobita sau macinata.

Astfel, coliva nu va mai prinde crusta.

Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet ( intr-un loc racoros – camara).

Coliva

Dupa racire se transfera intr-un vas , adaugam nuca macinata , esenta de rom + coaja de lamaie si o amestecam bine.

Coliva

Vom obtine o compozitie legata si extrem de aromata.

Coliva

Din compozitia rezultata am obtinut 2 platouri cu coliva , dimensiunea 20 cm.

Pe un platou se aseaza o forma cu pereti detasabili ( 20 cm)  sau forma inel reglabil, adaugam jumatate din cantitatea obtinuta si o nivelam bine.

ColivaAmestecam nuca cu biscuitii si decorm coliva.

Coliva

O forma rotunda sau un capacel (de la esenta de rom ) se trece prin cacao si decoram coliva -vezi foto.

Cerculetele din cacao le decoram cu bombonele colorate.

Coliva

Pofta Buna!

Vezi si reteta : Cornuri de post cu rahat

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmareste-ma pe Instagram si afla cele mai NOI retete!

#desertdecasa #mariapopalifestyle