Coliva

Cea mai simpla reteta de coliva o gasiti pe desertdecasa.ro! Este reteta mamei , explicata pas cu pas in imagini si iti garanteaza obtinerea unui desert extrem de aromat pe baza de arpacas din grau. La noi in familie , coliva se pregateste doar in zilele de pomenire a mortilor.
Coliva
Ingrediente:

500 gr arpacas din grau, 300 gr zahar, 2 -2,200 litri apa, 25 gr gris, 10 gr zahar vanilat, coaja rasa de la 1 lamaie, 10 ml esenta rom, 1 lingurita rasa sare, 200 gr nuca zdrobita sau macinata .

Decor - 100 gr nuca macinata , 100 gr biscuiti macinati, cacao , bombonele colorate.

Timp preparare

3 ore

Nr. portii

2 platouri / dimensiunea 20 cm.

4.7/5 - (20 votes)

Coliva retete. Cum sa faci cea mai buna coliva din grau ?

ColivaArpacasul se verifica de impuritati si  trece prin apa ( se spala).

Se pune intr-o cratita impreuna cu sarea si se adauga apa cada.

Se pune la foc mic pentru 1:15 minute si se amesteca rar, in acest timp bobul de arpacas va inflori – vezi foto.

Coliva

Adaugam zaharul , amestecam si punem din nou la foc mic spre mediu pentru 1 ora.Coliva

Se amesteca periodic pentru a evita lipirea compozitiei de baza.

Coliva

Dupa timpul de fierbere, adaugam grisul in ploaie ,zaharul vanilat si amestecam.

Se mai lasa pe foc maxim 3 minute, amestecand continuu.

Coliva

Compozitia se lasa sa se raceasca maxim 10 minute  si apoi  o presaram cu 100 gr nuca zdrobita sau macinata.

Astfel, coliva nu va mai prinde crusta.

Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet ( intr-un loc racoros – camara).

Coliva

Dupa racire se transfera intr-un vas , adaugam nuca macinata , esenta de rom + coaja de lamaie si o amestecam bine.

Coliva

Vom obtine o compozitie legata si extrem de aromata.

Coliva

Din compozitia rezultata am obtinut 2 platouri cu coliva , dimensiunea 20 cm.

Pe un platou se aseaza o forma cu pereti detasabili ( 20 cm)  sau forma inel reglabil, adaugam jumatate din cantitatea obtinuta si o nivelam bine.

ColivaAmestecam nuca cu biscuitii si decorm coliva.

Coliva

O forma rotunda sau un capacel (de la esenta de rom ) se trece prin cacao si decoram coliva -vezi foto.

Cerculetele din cacao le decoram cu bombonele colorate.

Coliva

Pofta Buna!

Vezi si reteta : Cornuri de post cu rahat

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

40 RETETE – PRAJITURI DE CASA PENTRU SARBATORI

Cu bucurie, îți prezint cartea “40 REȚETE – PRĂJITURI DE CASĂ PENTRU SĂRBĂTORI“, o colecție de bunătăți care va aduce magia sărbătorilor direct în casa ta. Această carte este pentru toți iubitorii de dulciuri care doresc să creeze momente speciale în timpul sărbătorilor.

Cartea “40 REȚETE – PRĂJITURI DE CASĂ PENTRU SĂRBĂTORI” este gata să îți umple casa cu bunătăți.