Coliva retete. Cum sa faci cea mai buna coliva din grau ?
Arpacasul se verifica de impuritati si trece prin apa ( se spala).
Se pune intr-o cratita impreuna cu sarea si se adauga apa cada.
Se pune la foc mic pentru 1:15 minute si se amesteca rar, in acest timp bobul de arpacas va inflori – vezi foto.
Adaugam zaharul , amestecam si punem din nou la foc mic spre mediu pentru 1 ora.
Se amesteca periodic pentru a evita lipirea compozitiei de baza.
Dupa timpul de fierbere, adaugam grisul in ploaie ,zaharul vanilat si amestecam.
Se mai lasa pe foc maxim 3 minute, amestecand continuu.
Compozitia se lasa sa se raceasca maxim 10 minute si apoi o presaram cu 100 gr nuca zdrobita sau macinata.
Astfel, coliva nu va mai prinde crusta.
Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet ( intr-un loc racoros – camara).
Dupa racire se transfera intr-un vas , adaugam nuca macinata , esenta de rom + coaja de lamaie si o amestecam bine.
Vom obtine o compozitie legata si extrem de aromata.
Din compozitia rezultata am obtinut 2 platouri cu coliva , dimensiunea 20 cm.
Pe un platou se aseaza o forma cu pereti detasabili ( 20 cm) sau forma inel reglabil, adaugam jumatate din cantitatea obtinuta si o nivelam bine.
Amestecam nuca cu biscuitii si decorm coliva.
O forma rotunda sau un capacel (de la esenta de rom ) se trece prin cacao si decoram coliva -vezi foto.
Cerculetele din cacao le decoram cu bombonele colorate.
Pofta Buna!
Vezi si reteta : Cornuri de post cu rahat