Savarine

Savarine, prajituri din aluat dospit, insiropate , umplute cu frisca aromata si decorate cu jeleu de fructe. Prajitura Savarina face parte din colectia " prajiturile copilariei". Reteta  in imagini, explicata pas cu pas.
Ingrediente:

Coji - 250 gr faina, 1 ou, 15 gr drojdie proaspata, 200 ml lapte, 25 gr zahar, 30 ml ulei, 1/2 lingurita esenta de vanilie, 1 praf sare.

Sirop - 250 ml apa, 150 gr zahar, 25 ml esenta rom, 1 pliculet zahar vanilat.

Decor - 350 gr frisca , 2 linguri marmelada de caise, 1 lingurita jeleu fructe.

Timp preparare

2 ore

Nr. portii

10

4.8/5 - (163 votes)

Savarine.  Reteta de savarine. Savarine de casa. Cum insiropez savarina?

Reteta Sirop (click)

Pregatire maia

Zaharul (5 gr) si drojdia se dizolva in laptele caldut(20 ml). Se adauga faina (50 gr ) si amestecam pana se incorporeaza complet.

savarine (2)

Se presara cu faina la suprafata  si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul (dospirea 1).

Temperatura optima ~ 30C.

Prepararea sodoului

Oul  se mixeaza cu sare , zahar si vanilie. Se adauga treptat laptele caldut si amestecam bine.

Formarea aluatului

Amestecam cele doua compozitii (maia+sodou) pana la  omogenizare.

savarine (3)

savarine (4)

Adaugam treptat faina , apoi uleiul si amestecam pana obtinem un aluat omogen si de consistenta moale.

savarine (5)

Se acopera vasul cu o folie alimentara si se pune la dospit pentru 25 min (dospirea 2).

savarine (6)

Dupa dospire aluatul se pune (3/4 din forma) in forme unse cu ulei (cu ajutorul unei linguri).

savarine (7)

Savarinele se pun (intr-o tava) la loc cald pentru 10 min (dospirea 3)  si  le coacem cca 30 min la foc potrivit.

savarine (8)

Dupa coacere se pun  pe un gratar si le folosim  cand  sunt complet racite.

Le razuim partea bombata pentru a le insiropa mai usor.

savarine (9)

In siropul rece vom scufunda pe rand cate o savarina si  o lasam sa ia sirop cateva secunde.

savarine (10)

Savarinele insiropate se scot pe o tava si le punem la rece pentru 30 min.

savarine (11)

La fiecare savarina taiem cate un capacel  , se pun pe chese (hartii) si se ung usor cu marmelada de caise.

Le umplem cu frisca sub forma de avelina si le decoram cu jeleu de fructe.

savarine in imagini

Termen de valabilitate – 24 ore.

Pofta Buna!

Vezi si alta reteta : Ecler cu ciocolata

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *