Cozonac cu mac. Cozonac cu mac reteta. Cozonac cu mac in imagini.
Preparare maia
Drojdia proaspata se amesteca cu zahar.
Amestecam pana obtinem o compozitie lichida.
Adaugam laptele caldut , faina si amestecam.
Acoperim vasul cu folie alimentara si il punem la loc caldut.
Preparare aluat Cozonac cu mac
Mixam galbenusurile cu sare si zahar, timp de 2 minute.
Peste compozitia de mai sus adaugam maiaua, restul de lapte , esenta de rom, pudra de vanilie si coaja rasa de lamaie. Amestecam si adaugam faina.
Am folosit treapta 5 – paleta pentru framantat, timp de 10 minute.
Odihnim robotul de bucatarie timp de 10 minute.
Adaugam grasimea (untul topit si uleiul) treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.
Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .
Se acopera cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.
Preparare umplutura – Reteta click aici
Asamblare
Tapetam o tava de cozonac cu hartie de copt.
Impartim aluatul in doua parti egale.
Intindem fiecare bucata de aluat, cu putin ulei, intr-o foaie dreptunghiulara si uniforma.
Adaugam umplutura si intindem uniform pe suprafata aluatului.
Rulam strans aluatul si repetam procedura si cu a doua bucata de aluat.
Ambele rulouri se unesc la jumatate.
Le unim prin rasucire si le transferam rapid in tava de copt.
Acoperim tava cu folie alimentara si lasam la loc caldut pana ce aluatul isi dubleaza volumul.
Ungem suprafata cu compozitia obtinuta din galbenus amestecat cu lapte.
Presaram mac si introducem tava in cuptorul preincalzit la 170C.
Coacerea are loc in doua etape. La 170C -timp de 30 minute, iar restul de 20 minute la 180C.
Dupa 20-25 minute, vom pune deasupra cozonacului o folie de aluminu pentru a nu arde suprafata.
Dupa coacere, cozonacul se lasa la racit in tava si apoi se portioneaza.
Sa aveti pofta!
Vezi si reteta=>Cozonac pufos cu nuca