Cozonac cu mac

Cozonac cu mac, un desert pufos si aromat, ideal pentru mese in familie. Reteta Cozonac cu mac este simpla, aluatul se prepara usor, iar umplutura confera bunatate desertului.
Cozonac cu mac
Ingrediente:

Maia - 50 gr faina, 25 gr zahar,  50 ml lapte, 25 gr drojdie proaspata.

Aluat - 2 galbenusuri, 100 ml lapte, 100 zahar, 2 gr sare, 75 gr unt, 25 ml ulei, 400 gr faina de cozonac, 10 ml esenta rom, 1 lingurita coaja de lamaie razuita, 1 varf cutit pudra de vanilie.

Umplutura -150 gr mac, 250 ml lapte, 100 gr zahar, 1 lingurita coaja lamaie, zahar vanilat.

Decor - 1 galbenus, 10 ml lapte, seminte de mac.

Timp preparare

1 ora si 50 min.

Nr. portii

1 buc ( dimensiune forma 31 x 11.5 x 7 cm )

4.9/5 - (15 votes)

Cozonac cu mac. Cozonac cu mac reteta. Cozonac cu mac in imagini.

Preparare maia

Drojdia proaspata se amesteca cu zahar.

Amestecam pana obtinem o compozitie lichida.

Adaugam laptele caldut , faina (90 gr)  si amestecam.

Acoperim vasul cu folie alimentara si il punem la loc caldut.

Preparare aluat Cozonac cu mac

Mixam galbenusurile cu sare si  zahar, timp de 2 minute.

Peste compozitia de mai sus adaugam maiaua, restul de lapte , esenta de rom, pudra de vanilie si coaja rasa de lamaie. Amestecam si  adaugam  faina.

Am folosit treapta 5 – paleta pentru  framantat, timp de 10 minute.

Odihnim robotul de bucatarie timp de 10 minute.

Adaugam grasimea (untul topit si uleiul)  treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.

Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .

Se acopera cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.

Preparare umplutura  – Reteta click aici

Umplutura de mac pentru cozonac si prajituri

Asamblare 

Tapetam o tava de cozonac cu hartie de copt.

Impartim aluatul in doua parti egale.

Intindem fiecare bucata de aluat, cu putin ulei, intr-o foaie dreptunghiulara si uniforma.

Adaugam umplutura si  intindem uniform pe suprafata aluatului.

Rulam strans aluatul si repetam procedura si cu a doua bucata de aluat.

Ambele rulouri se unesc la jumatate.

Le unim prin rasucire si le transferam rapid in tava de copt.

Acoperim tava cu folie alimentara si lasam la loc caldut  pana ce aluatul isi dubleaza  volumul.

Ungem suprafata cu compozitia obtinuta din galbenus amestecat cu lapte.

Presaram mac si introducem tava in cuptorul preincalzit la 170C.

Coacerea are loc in doua etape. La 170C -timp de 30 minute, iar restul de 20 minute la 180C.

Dupa 20-25 minute, vom pune deasupra cozonacului o folie de aluminu pentru a nu arde suprafata.

Dupa coacere, cozonacul se lasa la racit in tava si apoi se portioneaza.

Sa aveti pofta!

Vezi si reteta=>Cozonac pufos cu nuca

Distribuie reteta

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Toate fotografiile si articolele prezentate pe acest site si drepturile de autor ale acestora apartin detinatorului „DesertdeCasa.ro”. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fara acordul scris al autorului se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe).

Copyright © 2014-2022 Desert de Casa. Toate drepturile rezervate.

Copyright © 2014-2022 Desert de Casa. Toate drepturile rezervate.