Cozonac pufos cu nuca

Cozonac pufos cu nuca, reteta de casa care va garanteaza obtinerea unui desert delicios, aromat si cu umplutura din belsug. Testeaza reteta Cozonac pufos cu nuca !
Ingrediente:

Maia - 100 gr faina, 35 gr zahar, 100 ml lapte, 45 gr drojdie proaspata.

Aluat - 4 galbenusuri, 85 gr smantana 20% grasime, 250 ml lapte, 215 gr zahar, 10 gr sare, 100 ml ulei, 100 gr unt topit, coaja rasa de la o lamaie, 30 gr zahar vanilat, 850 gr faina.

Umplutura - 4 albusuri, 200 gr zahar, 20 gr zahar vanilat, 40 ml esenta de rom, 40 gr cacao, 440 gr nuca macinata, 1 praf de sare.

Decor - miez de nuca, 1 galbenus, 30 ml lapte.

Timp preparare

3 ore

Nr. portii

2 cozonaci ( tava 30x12 cm)

4.9/5 - (451 votes)

Cozonac pufos cu nuca

Cozonac pufos cu nuca reteta. Retete de cozonac pufos. Retete Cozonac de casa.



Utile !

  • Ingredientele sa aiba temperatura camerei.
  • Untul topit se amesteca cu ulei.
  • Preparam umplutura cu nuca – click aici pentru reteta.
  • Pentru uns cozonacul , galbenusul se  mixeaza cu lapte.

Preparare Maia Cozonac pufos cu nuca

Drojdia proaspata se amesteca cu zahar.

Cozonac pufos cu nuca

Amestecam pana obtinem o compozitie lichida.

Cozonac pufos cu nuca

Adaugam laptele caldut , faina (90 gr)  si amestecam.

Peste compozitia obtinuta presaram o lingura de faina  (10 gr ) si acoperim vasul cu folie alimentara.

Cozonac pufos cu nuca

Se pune la loc caldut si se lasa pana isi dubleaza volumul.

Cozonac pufos cu nuca



Preparare Aluat Cozonac pufos cu nuca

Mixam galbenusurile cu sarea,  zaharul , smantana si zaharul vanilat pentru 3 minute.

Cozonac pufos cu nuca

Vom obtine o compozitie omogena .

Cozonac pufos cu nuca

Peste compozitia de oua adaugam maiaua, restul de lapte  si coaja rasa de lamaie.

Cozonac pufos cu nuca

Adaugam jumatate din cantitatea de  faina si mixam timp de 5 minute,  cu ajutorul unui robot de bucatarie.

Cozonac pufos cu nuca

Peste compozitia obtinuta adaugam restul de faina.Cozonac pufos cu nuca

Am folosit treapta 5 – paleta pentru  framantat, timp de 10 minute.

Cozonac pufos cu nuca



Odihnim robotul de bucatarie timp de 10 minute.

Adaugam grasimea treptat si mixam aluatul , din nou, 10 minute.

Cozonac pufos cu nuca

Aluatul format se pune intr-un vas uns cu ulei .

Cozonac pufos cu nuca

Se acopera cu folie alimentara si se pune la loc cald , pana isi dubleaza volumul, cca 40-50 minute.

Cozonac pufos cu nuca

Se imparte in doua parti egale .

Cozonac pufos cu nucaFiecare parte se intinde intr-o foaie dreptunghiulara , grosime 2 cm, adaugam umplutura cu nuca  si rulam strans.

Cozonac pufos cu nucaFiecare rulou format se pune in tava tapetata cu hartie de copt.



Cozonacii se pun  la loc cald si se lasa pana isi dubleaza volumul.

Se unge toata suprafata cu compozitia de ou si lapte.

Pe suprafata cozonacilor, din loc in loc, se pune miez de nuca -vezi foto.

Cozonac pufos cu nuca

Se pune la copt, la 180C   cuptor electric setat pe  ventilatie, pentru 45-50 minute.

La cuptoarele pe gaz folosim  treapta inalta.

Dupa 30 minute , punem deasupra cozonacilor hartie de copt si continuam coacerea.

Cozonac pufos cu nucaDupa coacere  lasam cozonacii in tavi maxim 5 minute.

Cozonac pufos cu nucaSe scot pe un gratar de racire si ii portionam doar dupa ce s-au racit complet.

Sa aveti pofta !

Vezi si reteta : Cozonac fara framantare

Salvează

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Toate fotografiile si articolele prezentate pe acest site si drepturile de autor ale acestora apartin detinatorului „DesertdeCasa.ro”. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fara acordul scris al autorului se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe).

Copyright © 2014-2022 Desert de Casa. Toate drepturile rezervate.

Copyright © 2014-2022 Desert de Casa. Toate drepturile rezervate.