Preparare Foi Prajitura Marlenka
Punem intr-un vas mierea, untul , zaharul, zaharul vanilat si praful de sare.
Asezam vasul pe baie de abur si amestecam pana se dizolva zaharul.
Se ia vasul de pe baia de abur , adaugam bicarbonatul de sodiu (nestins) si amestecam 1 minut.
Adaugam (treptat) ouale si mixam 2 minute.
Adaugam faina cernuta , amestecam si framantam pana se incorporeaza.
Vom obtine un aluat omogen si usor de modelat.
Aluatul se imparte in 4 parti egale.
Intindem fiecare bucata de aluat, cu ajutorul fainii, intr-o foaie de cca 30×20 cm.
O punem pe hartie de copt sau dosul tavii si o coacem in cuptorul preincalzit la 200 C/ pentru 3 minute.
Intepam toata suprafata foii cu o furculita.
Procedam la fel cu restul foilor.
Preparare crema
Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar si amestecam periodic.
Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.
Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.
Punem pe foc din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.
Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.
Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.
Amestecam incontinuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc , adaugam esenta de rom si extract de vanilie.
Se lasa sa se racesca complet . Crema se intareste cand este racita complet.
Asamblare
Impartim cantitatea de crema in 4 parti.
Umplem foile cu crema si presam usor.
Ultima portie de crema ramasa o intindem pe suprafata prajiturii.
Decoram cu ciocolata topita si nuca maruntita.
Se pune la rece pentru minim 3 ore, de preferat peste noapte.
Indepartam marginile si portionam prajitura in 30 bucati.
Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.
Vezi si reteta =>Prajitura Alba ca Zapada