Prajitura Marlenka

Varianta mea de Prajitura Marlenka are in componenta foi fragede cu miere, crema caramel, nuca si ciocolata . Prajitura Marlenka are un gust dulce, bogat si cremos si este perfecta pentru a fi servita la orice ocazie speciala sau pentru a fi savurata alaturi de o ceasca de ceai sau cafea.
Ingrediente:

Foi - 500 gr faina  (480 gr pentru aluat +20 gr pentru modelat), 2 oua, 120 gr miere, 120 gr zahar, 10 gr zahar vanilat, 85 gr unt 80% grasime, 1 praf sare, 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu.

Crema - 200gr zahar, 200 gr unt 82% grasime, 50 gr faina, 250 ml lapte, 1 lingurita esenta rom, 1 lingurita extract de vanilie.

Decor - 100 gr nuca, 50 gr ciocolata neagra.

Timp preparare

1 ora

Nr. portii

30 bucati/ dimensiune tava 30x20cm

5/5 - (76 votes)

 

Preparare Foi Prajitura Marlenka

Punem intr-un vas mierea, untul , zaharul, zaharul vanilat si praful de sare.

Asezam vasul pe baie de abur si amestecam pana se dizolva zaharul.

Se ia vasul de pe baia de abur , adaugam bicarbonatul de sodiu (nestins) si amestecam 1 minut.

Adaugam (treptat) ouale si mixam 2 minute.

Adaugam faina cernuta , amestecam si framantam pana se incorporeaza.

Vom obtine un aluat omogen si usor de modelat.

Aluatul se imparte in 4 parti egale.

Intindem fiecare bucata de aluat, cu ajutorul fainii,  intr-o foaie de cca  30×20 cm.

O punem pe hartie de copt sau dosul tavii si o coacem  in cuptorul preincalzit la 200 C/ pentru 3 minute.

Intepam toata suprafata foii cu o furculita.

Procedam la fel cu restul foilor.

Preparare crema

Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar si  amestecam periodic.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.

Punem pe foc din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.

Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.

Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Amestecam incontinuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc ,  adaugam esenta de rom  si extract de vanilie.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Se lasa sa se racesca complet . Crema se intareste cand este racita complet.

Asamblare 

Impartim cantitatea de crema in 4 parti.

Umplem foile cu crema si presam  usor.

Ultima portie de crema ramasa o intindem pe suprafata prajiturii.

Decoram cu ciocolata topita si nuca maruntita.

Se pune la rece  pentru minim 3 ore, de preferat peste noapte.

Indepartam marginile si portionam prajitura in 30 bucati.

Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Vezi si reteta =>Prajitura Alba ca Zapada

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

40 RETETE – PRAJITURI DE CASA PENTRU SARBATORI

Cu bucurie, îți prezint cartea “40 REȚETE – PRĂJITURI DE CASĂ PENTRU SĂRBĂTORI“, o colecție de bunătăți care va aduce magia sărbătorilor direct în casa ta. Această carte este pentru toți iubitorii de dulciuri care doresc să creeze momente speciale în timpul sărbătorilor.

Cartea “40 REȚETE – PRĂJITURI DE CASĂ PENTRU SĂRBĂTORI” este gata să îți umple casa cu bunătăți.