Prajitura Marlenka

Varianta mea de Prajitura Marlenka are in componenta foi fragede cu miere, crema caramel, nuca si ciocolata . Prajitura Marlenka are un gust dulce, bogat si cremos si este perfecta pentru a fi servita la orice ocazie speciala sau pentru a fi savurata alaturi de o ceasca de ceai sau cafea.
Ingrediente:

Foi - 500 gr faina  (480 gr pentru aluat +20 gr pentru modelat), 2 oua, 120 gr miere, 120 gr zahar, 10 gr zahar vanilat, 85 gr unt 80% grasime, 1 praf sare, 1 lingurita rasa bicarbonat de sodiu.

Crema - 200gr zahar, 200 gr unt 82% grasime, 50 gr faina, 250 ml lapte, 1 lingurita esenta rom, 1 lingurita extract de vanilie.

Decor - 100 gr nuca, 50 gr ciocolata neagra.

Timp preparare

1 ora

Nr. portii

30 bucati/ dimensiune tava 30x20cm

5/5 - (74 votes)

 

Preparare Foi Prajitura Marlenka

Punem intr-un vas mierea, untul , zaharul, zaharul vanilat si praful de sare.

Asezam vasul pe baie de abur si amestecam pana se dizolva zaharul.

Se ia vasul de pe baia de abur , adaugam bicarbonatul de sodiu (nestins) si amestecam 1 minut.

Adaugam (treptat) ouale si mixam 2 minute.

Adaugam faina cernuta , amestecam si framantam pana se incorporeaza.

Vom obtine un aluat omogen si usor de modelat.

Aluatul se imparte in 4 parti egale.

Intindem fiecare bucata de aluat, cu ajutorul fainii,  intr-o foaie de cca  30×20 cm.

O punem pe hartie de copt sau dosul tavii si o coacem  in cuptorul preincalzit la 200 C/ pentru 3 minute.

Intepam toata suprafata foii cu o furculita.

Procedam la fel cu restul foilor.

Preparare crema

Intr-o craticioara caramelizam 100 gr zahar si  amestecam periodic.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Cand s-a format putina spuma deasupra, se trage cratita de pe foc si lasam sa se racoreasca 1-2 minute.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Adaugam untul taiat cubulete si amestecam pana se topeste.

Punem pe foc din nou , adaugam 100 ml lapte si lasam sa fiarba la foc mic pana se topeste caramelul.

Restul de lapte se amesteca cu restul de zahar si faina pana obtinem o compozitie omogena.

Cand compozitia de caramel este omogena (s-a topit caramelul) adaugam compozitia cu faina.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Amestecam incontinuu pana se ingroasa. Se ia de pe foc ,  adaugam esenta de rom  si extract de vanilie.

Crema de zahar ars pentru prajituri si tort

Se lasa sa se racesca complet . Crema se intareste cand este racita complet.

Asamblare 

Impartim cantitatea de crema in 4 parti.

Umplem foile cu crema si presam  usor.

Ultima portie de crema ramasa o intindem pe suprafata prajiturii.

Decoram cu ciocolata topita si nuca maruntita.

Se pune la rece  pentru minim 3 ore, de preferat peste noapte.

Indepartam marginile si portionam prajitura in 30 bucati.

Se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Vezi si reteta =>Prajitura Alba ca Zapada

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *