Savarine. Reteta de savarine. Savarine de casa. Cum insiropez savarina?
Pregatire maia
Zaharul (5 gr) si drojdia se dizolva in laptele caldut(20 ml). Se adauga faina (50 gr ) si amestecam pana se incorporeaza complet.
Se presara cu faina la suprafata si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul (dospirea 1).
Temperatura optima ~ 30C.
Prepararea sodoului
Oul se mixeaza cu sare , zahar si vanilie. Se adauga treptat laptele caldut si amestecam bine.
Formarea aluatului
Amestecam cele doua compozitii (maia+sodou) pana la omogenizare.
Adaugam treptat faina , apoi uleiul si amestecam pana obtinem un aluat omogen si de consistenta moale.
Se acopera vasul cu o folie alimentara si se pune la dospit pentru 25 min (dospirea 2).
Dupa dospire aluatul se pune (3/4 din forma) in forme unse cu ulei (cu ajutorul unei linguri).
Savarinele se pun (intr-o tava) la loc cald pentru 10 min (dospirea 3) si le coacem cca 30 min la foc potrivit.
Dupa coacere se pun pe un gratar si le folosim cand sunt complet racite.
Le razuim partea bombata pentru a le insiropa mai usor.
In siropul rece vom scufunda pe rand cate o savarina si o lasam sa ia sirop cateva secunde.
Savarinele insiropate se scot pe o tava si le punem la rece pentru 30 min.
La fiecare savarina taiem cate un capacel , se pun pe chese (hartii) si se ung usor cu marmelada de caise.
Le umplem cu frisca sub forma de avelina si le decoram cu jeleu de fructe.
Termen de valabilitate – 24 ore.
Pofta Buna!
Vezi si alta reteta : Ecler cu ciocolata