Tort diplomat cu afine reteta. Cum se prepara Tortul diplomat cu afine? Tort diplomat reteta.
Preparare Blat
Spargem ouale intr-un vas, adaugam zaharul , zaharul vanilat, praful de sare, apa si mixam 4 minute.
Prin mixare compozitia va creste in volum si va avea consistenta pufoasa.
Faina se trece prin sita si apoi o adaugam peste compozitia de oua.
Amestecam usor , de jos in sus, pana vom incorpora toata cantitatea de faina.
Turnam compozitia intr-o forma sau cratita , dimensiune 20 cm, tapetata cu hartie de copt.
Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180C/25-30 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Se scoate din forma si se aseaza pe un gratar de racire.
Dupa racire, blatul se taie in trei foi de dimensiuni egale.
Preparare Sos de afine
Punem afinele intr-o cratita, impreuna cu zahar si amidon.
Amestecam si punem la foc mic. Amestecam periodic pana la primul clocot.
Fierbem compozitia pentru 1 minut. Adaugam vanilia si amestecam.
Preparare Crema diplomat
Gelatina se pune in jumatate din cantitatea de lapte ( rece ).
Amestecam si lasam la temperatura camerei, cca 10-15 minute.
Ouale se mixeaza cu zahar si sare. Compozitia formata se amesteca cu gelatina hidratata si restul de lapte.
Compozitia se pune intr-un vas pe baie de abur si amestecam periodic pana se ingroasa.
Crema este gata, se lasa sa se racesca cateva momente si amestecam periodic pana se raceste .
Daca nu amestecam, crema se transforma intr-o piftie.
Adaugam frisca batuta si extractul de vanilie.
Mixam pana obtinem o compozitie omogena.
Asamblare Tort diplomat cu afine
Tapetam cu folie alimentara o forma cu margine detasabila.
Sosul de afine il impartim in patru parti.
Asezam prima foaia de blat si adaugam prima parte de sos , pe toata suprafata foii de blat.
Adaugam jumatate din compozitia de crema diplomat.
Adaugam a doua foaie de blat, a doua parte de sos si restul de crema diplomat.
Ultima foaie de blat se unge cu sosul de afine ( a treia parte) si se aseaza cu parte unsa in interior.
Presam usor pe suprafata blatului. Punem tortul la rece, minim 3 ore, sau peste noapte.
Asamblare
Indepartam forma, folia si asezam tortul pe un platou.
Imbracam tortul cu frisca, in strat uniform.
Distribuim sosul de afine ( a patra parte) pe margine ( vezi foto) si decoram cu frunze proaspete de menta.
Punem la rece, iar inainte de servire il portionam in parti egale.
Sa aveti pofta! Vezi si reteta: Tort cu visine