Tort Ecler

Tort Ecler, un desert delicios si nelipsit de la mesele festive. Reteta mea de Tort Ecler are in componenta foi, mini eclere cu crema de vanilie si ciocolata, crema diplomat si frisca. Un adevarat rasfat pentru masa de Revelion.
Tort Ecler
Ingrediente:

Foi - 2 oua+40 gr zahar +40 gr faina +1 praf sare.

Coji - 50 ml lapte, 50 ml apa, 50 ml ulei, 50 faina, 2 oua, 1 praf de sare.

Crema  pentru umplut cojile -  400 ml lapte, 50 gr amidon, 2 oua, 1 lingurita extract de vanilie, 1 praf de sare, 70 gr zahar, 40 gr ciocolata, 1 lingurita esenta rom.

Crema diplomat - 50 gr zahar, 1 ou , 100 ml lapte, 5 gr gelatina, 1 pliculet zahar vanilat, 1 praf sare, 300 gr frisca batuta, 1/2  lingurita esenta de rom.

Decor - 100 gr ciocolata+5 picaturi ulei, 150 ml smantana pentru  frisca, 30 gr zahar, 10 gr zahar vanilat.

Timp preparare

2 ore

Nr. portii

8/ forma 22 cm.

5/5 - (45 votes)

Tort Ecler

Tort Ecler PASUL 1 – Preparare Foi  ( reteta in imagini – click)
Ouale se separa.  Albusurile se bat spuma cu sare , adaugam treptat zaharul si mixam pana se dizolva complet.
Galbenusurile se mixeaza si se adauga peste  albusurile batute.
Amestecam usor si adaugam faina . Amestecam usor pana la incorporarea completa a fainii.
Pe o hartie de copt insemnam forma tortului ( 2 cercuri ) , punem compozitia obtinuta si o intindem uniform.
Foile  se coc in cuptorul preincalzit la 160 C pentru 10-12 minute.
Dupa coacere le lasam sa se racesca si le desprindem de pe hartia de copt.

PASUL 2 – Preparare Coji mini ecler

Apa, laptele,  uleiul si sarea se fierb intr-un vas pana atinge punctul de fierbere.
Se adauga intreaga cantitate de faina, se amesteca cu paleta repede pentru a asigura inglobarea intregii cantitati de faina, pana ce aluatul se desprinde usor de peretii vasului.
Se retrage continuand amestecarea pana scade temperatura.
Se incorporeaza ouale (unul cate unul) si amestecam continuu ingloband, concomitent si o mare cantitate de aer. Compozitia va avea o consistenta omogena.

coji mini ecler

Turnam aluatul cu ajutorul unui pos cu dui sub forma de aveline micute. Coacerea se realizeaza la temperatura ridicata (180 grade), apoi la temperatura moderata (120 gr), fara a deschide cuptorul in primele 10-15 minute. Coaja dupa coacere trebuie sa fie uscata, fara urme de grasime.


Tort Ecler PASUL 3 – Preparare Crema de vanilie cu ciocolata

Laptele (400 ml) se fierbe la foc mic.
Intr-un vas se amesteca bine ouale cu zaharul, amidonul si restul de lapte rece.
Cand laptele a inceput sa fiarba se adauga compozitia formata mai sus, dam focul la mic si amestecam continuu pana se ingroasa (max 1 min ).
Se ia cartita de pe foc , se adauga zaharul vanilat , esenta de rom,  praful de sare si amestecam cca 1 minut.

Adaugam ciocolata  si amestecam continuu pana se topeste.

Lasam crema sa se raceasca cateva momente , apoi umplem cojile de mini ecler.


Tort Ecler PASUL 4 – Preparare Crema diplomat

Gelatina se pune in jumatate din cantitatea de lapte (sa fie rece), se amesteca  si se lasa la temperatura camerei cca 15 minute.
Ouale se mixeaza cu zaharul si  praful de sare , se amesteca cu  gelatina hidratata si restul de lapte.
Compozitia formata se pune intr-un vas pe baie de abur si se amesteca periodic pana se ingroasa.
Crema este gata,  se lasa sa se racesca cateva momente si adaugam zaharul vanilat.
Amestecam periodic pana se raceste.
Daca nu amestecam ,  crema se transforma intr-o piftie. 
Se adauga  frisca batuta , esenta de rom  si amestecam pana obtinem o crema omogena.

Asamblare TORT ECLER

Punem pe un platou o forma detasabila si o tapetam cu hartie de copt.

Asezam prima foaie dobos.

Adaugam jumatate din cantitatea de crema diplomat.

Peste crema diplomat asezam mini eclerele umplute cu crema de vanilie si ciocolata.

Adaugam restul de crema diplomat si nivelam suprafata.

Adaugam a doua foaie dobos si presam usor.

Se acopera cu folie alimentara si se pune la rece pentru minim 3 ore, de preferat peste noapte.

Tort Ecler

Smantana pentru frisca se amesteca cu zahar si zahar vanilat. Mixam pana obtinem o spuma densa.

Asezam tortul pe un platou si il imbracam cu frisca. Nivelam toata suprafata cu o spatula.

Topim ciocolata si o amestecam cu ulei.

Glazuram minie eclerele ramase , ele vor fi asezate pe suprafata tortului.

Restul de ciocolata se pune intr-un cornet si se decoreaza marginea tortului.

Tort Ecler

Asezam mini eclerele glazurate pe suprafata tortului si decoram cu aveline din frisca.

Decoram fiecare avelina cu ciocolata. Centrul tortului va fi decorat cu cateva funze proaspete de menta.

Tort Ecler

Tort Ecler  in sectiune.

Tort Ecler

 

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *