Tort cu frisca si caramel

Desertul perfect pentru cei pasionati de combinatia delicioasa dintre dulce si cremos, Tort cu Frisca si Caramel incanta prin textura si aroma. Aceasta reteta imbina savoarea bogata a caramelului cu frisca fina , oferind o experienta gustativa de neuitat. Straturile pufoase de blat se imbraca cu o generoasa portie de frisca aromata si  straturile subtile de caramel, rezultand o nota rafinata de dulceata si arome sofisticate. Simplu de pregatit, dar de o bunatate maxima, acest tort este o varianta simpla si rapida de desert.
Tort cu frisca si caramel
Ingrediente:

Blat - 5 oua, 150 gr zahar, 10 gr zahar vanilat, 30 gr cacao, 120 gr faina, 3 linguri lapte, 1 praf sare.

Umplutura - 400 ml smantana pentru frisca, 80 gr zahar, 10 gr zahar vanilat.
Sos de caramel - 100 gr zahar, 50 ml apa, 100 ml smantana dulce pentru frisca, 30 gr unt, 5 ml esenta de vanilie.

Decor - 50 gr alune de padure (usor coapte).

50 gr zahar, 100 ml apa, 10 ml esenta de rom.

Timp preparare

1 ora

Nr. portii

10 portii/ dimensiune forma - 20 cm.

5/5 - (30 votes)

Cel mai bun Tort cu frisca si caramel. Reteta de Tort cu frisca si caramel.

Preparare Blat

Intr-un vas spargem ouale, adaugam zaharul , zaharul vanilat, praful de sare, laptele  si mixam 5 minute.

Prin mixare compozitia va creste in volum si va avea o consistenta pufoasa.

Faina se amesteca cu cacao, compozitia formata se trece prin sita si apoi se adauga peste compozitia de oua.

Amestecam usor , de jos in sus, pana la incorporare.

Turnam compozitia intr-o forma sau cratita , dimensiune 20 cm, tapetata cu hartie de copt.

Coacem blatul cu cacao in cuptorul preincalzit la 180C,  pentru 25-30 minute,  sau pana trece testul cu scobitoarea.

Se scoate din forma si se aseaza pe un gratar de racire.

Dupa racire se taie in patru foi de dimensiune egala.

Preparare Sos de caramel 

Se pun intr-o cratita zaharul impreuna cu apa .

Se pune  cratita la  foc mediu si  amestecam pana se dizolva zaharul.

Se lasa sa fiarba pana capata o culoare auriu-roscat , cum este chihlimbarul, usor inchis la culoare.

Se toarna usor smantana amestecata cu lapte si amestecam cu o spatula din lemn, pana se incoropreaza .

Adaugam untul taiat cubulete ,praful de sare si esenta de vanilie.

Se mai lasa cca 1 minut sa fiarba si apoi se toarna intr-un bol.

Se  lasa sa se racesca complet.

Umplutura de frisca

Smantana pentru frisca se tine la frigider pentru minim 2 ore.

Punem intr-un vas smantana pentru frisca, zaharul, zaharul vanilat si mixam pana obtinem o compozitie densa.

Punem vasul  la rece,  pana in momentul asamblarii.

Preparare sirop

Amestecam energic  ingredientele (  zahar,  apa,  esenta de rom).

Asamblare Tort cu frisca si caramel

Impartim compozitia de frisca si caramel in patru parti.

Punem prima foaie de blat pe un platou si o trampam ( insiropam) .

Adaugam primul strat de frisca .

Adaugam caramel peste stratul de frisca.

Repetam operatia pana finalizam componentele.

Adaugam alunele maruntite pe toata suprafata.

Punem tortul la rece pentru minim 1 ora.

 

Se portioneaza  in felii potrivite si se serveste rece.

Tort cu frisca si caramel in sectiune.

Sa aveti pofta!

Vezi si reteta =>Prajitura cu nuca si crema de lamaie

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmareste-ma pe Instagram si afla cele mai NOI retete!

#desertdecasa #mariapopalifestyle