Cel mai bun Tort cu frisca si caramel. Reteta de Tort cu frisca si caramel.
Preparare Blat
Intr-un vas spargem ouale, adaugam zaharul , zaharul vanilat, praful de sare, laptele si mixam 5 minute.
Prin mixare compozitia va creste in volum si va avea o consistenta pufoasa.
Faina se amesteca cu cacao, compozitia formata se trece prin sita si apoi se adauga peste compozitia de oua.
Amestecam usor , de jos in sus, pana la incorporare.
Turnam compozitia intr-o forma sau cratita , dimensiune 20 cm, tapetata cu hartie de copt.
Coacem blatul cu cacao in cuptorul preincalzit la 180C, pentru 25-30 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
Se scoate din forma si se aseaza pe un gratar de racire.
Dupa racire se taie in patru foi de dimensiune egala.
Preparare Sos de caramel
Se pun intr-o cratita zaharul impreuna cu apa .
Se pune cratita la foc mediu si amestecam pana se dizolva zaharul.
Se lasa sa fiarba pana capata o culoare auriu-roscat , cum este chihlimbarul, usor inchis la culoare.
Se toarna usor smantana amestecata cu lapte si amestecam cu o spatula din lemn, pana se incoropreaza .
Adaugam untul taiat cubulete ,praful de sare si esenta de vanilie.
Se mai lasa cca 1 minut sa fiarba si apoi se toarna intr-un bol.
Se lasa sa se racesca complet.
Umplutura de frisca
Smantana pentru frisca se tine la frigider pentru minim 2 ore.
Punem intr-un vas smantana pentru frisca, zaharul, zaharul vanilat si mixam pana obtinem o compozitie densa.
Punem vasul la rece, pana in momentul asamblarii.
Preparare sirop
Amestecam energic ingredientele ( zahar, apa, esenta de rom).
Asamblare Tort cu frisca si caramel
Impartim compozitia de frisca si caramel in patru parti.
Punem prima foaie de blat pe un platou si o trampam ( insiropam) .
Adaugam primul strat de frisca .
Adaugam caramel peste stratul de frisca.
Repetam operatia pana finalizam componentele.
Adaugam alunele maruntite pe toata suprafata.
Punem tortul la rece pentru minim 1 ora.
Se portioneaza in felii potrivite si se serveste rece.
Tort cu frisca si caramel in sectiune.
Sa aveti pofta!
Vezi si reteta =>Prajitura cu nuca si crema de lamaie