Savarine cu cacao reteta. Savarine cu cacao pentru mese in familie.
Preparare sirop
Punem zaharul cu apa intr-o craticioara.
Amestecam si punem la foc mediu.
Dupa primul cloclot se fiebe un minut.
Adaugam zaharul vanilat si amestecam.
Dupa ce s-a racit complet, adaugam esenta de rom si amestecam.
Pregatire maia
Zaharul (5 gr) si drojdia se dizolva in laptele caldut(20 ml). Se adauga faina (50 gr ) si amestecam pana se incorporeaza complet.
Se presara cu faina la suprafata si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul (dospirea 1).
Temperatura optima ~ 30C.
Prepararea sodoului
Oul se mixeaza cu sare , zahar si vanilie. Se adauga treptat laptele caldut si amestecam bine.
Formarea aluatului
Amestecam cele doua compozitii (maia+sodou) pana la omogenizare.
Adaugam treptat faina amestecata cu cacao , apoi uleiul si amestecam pana obtinem un aluat omogen si de consistenta moale.
Se acopera vasul cu o folie alimentara si se pune la dospit pentru 25 min (dospirea 2).
Dupa dospire aluatul se pune (3/4 din forma) in forme unse cu ulei (cu ajutorul unei linguri).
Savarinele se pun (intr-o tava) la loc cald pentru 10 min (dospirea 3) si le coacem cca 25 minute /180C.
Dupa coacere se pun pe un gratar si le folosim cand sunt complet racite.
Le razuim partea bombata pentru a le insiropa mai usor.
In siropul rece vom scufunda pe rand cate o savarina si o lasam sa absoarba sirop cateva secunde.
Savarinele insiropate se scot pe o tava si le punem la rece pentru 30 min.
La fiecare savarina taiem cate un capacel , se pun pe chese (hartii) si se ung usor cu marmelada de cirese.
Le umplem cu frisca sub forma de avelina.
Termen de valabilitate – 24 ore.
Pofta Buna!