Cum sa prepari prajitura Vișinica acasa
Cu un pic de atentie si ingredientele potrivite, poti pregati aceasta prajitura acasa. Este perfecta pentru mesele festive sau pentru momentele in care vrei sa-ti surprinzi familia cu un desert deosebit. Descopera reteta completa si sfaturi utile pentru reusita garantata!
Iti recomand si alte retete cu visine:
Preparare foi
Intr-un bol, se mixeaza laptele, ouale, zaharul, vanilia, bicarbonatul si praful de copt stins in otet, uleiul si un praf de sare.
Se adauga treptat faina, amestecand pana se obtine un aluat omogen care nu se lipeste de maini.
Aluatul se imparte in patru parti egale, fiecare pentru cate o foaie de dimensiunea unei tavi de 30×20 cm.
Blatul de lucru se presara cu faina, iar foaia se intinde cu sucitorul.
Dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) se unge cu ulei, iar foaia se aseaza astfel incat sa acopere aproape complet marginile.
Foile se coc pe rand, in cuptorul preincalzit la 180°C, timp de 7-10 minute.
Preparare crema
400 ml lapte se pun la fiert.
Separat, se dizolva amidonul in restul de lapte si se amesteca cu ou, zahar si praf de sare.
Dupa primul clocot, se toarna compozitia obtinuta si se amesteca continuu timp de 2 minute.
Crema se lasa sa se raceasca, apoi se adauga vanilia si untul taiat cubulete.
Se mixeaza pana se obtine o compozitie omogena.
Preparare compozitie de visine
Visinele congelate se pun intr-un vas, impreuna cu zaharul si amidonul.
Punem la foc mic si amestecam continuu.
Dupa primul clocot mai fierbem 1 minut si inchidem focul.
Lasam sa se racoreasca cateva momente si mixam compozitia cu ajutorul unui mixer vertical.
Lasam compozitia sa se raceasca complet.
Dizolvam faina in compozitia de visine si o amestecam, fara a ramane cocoloase.
Punem la foc mic si amestecam pana se ingroasa.
Se lasa sa se raceasca, adaugam esenta de vanilie, zaharul vanilat si amestecam.
Asamblare prajitura Vișinica
Crema si compozitia de visine se impart in trei parti egale.
Tapetam o tava cu hartie de copt si asezam prima foaie.
Adaugam primul strat de compozitie cu visine.
Urmatorul strat este de crema. Ordinea asamblarii – foaie, strat de compozitie cu visine, strat de crema.
Repetam operatia si cu restul foilor si compozitiilor.
Peste ultimul strat de crema vom aseza ultima foaie. Peste prajitura punem o folie, un blat si o greutate de 1 kg ( 30 minute).
Punem prajitura la frigider, minim 5 ore, de preferat peste noapte.
Decor
Taiem marunt merisoarele.
Topim ciocolata alba pe baie de abur si o amestecam energic cu ulei.
O turnam pe suprafata prajiturii si o intindem uniform.
Presaram merisoarele taiate si o transferam la frigider, pana se intareste.
Un cutit bine ascutit se trece cu lama prin apa fierbinte, se sterge cu servetel si apoi portionam prajitura ( prima data indepartam marginile).
Se pastreaza la rece pana in momentul servirii. Sa aveti pofta!