full screen background image

Prajitura Televizor

Prajitura Televizor in varianta extrem de pufoasa, pe baza de foi dobos cu cacao, blat alb , crema de vanilie si glazura de cacao.
Este o prajitura nelipsita de la mesele festive. Va invit sa testati reteta!

Prajitura Televizor

Timp preparare:

3 ore

Portii:

24 bucati/ dimensiune tava- 30x20 cm.

Ingrediente:

2 Foi- 4 oua, 75 gr zahar, 65 +15 gr faina , 15 gr cacao.Crema - 800 ml lapte, 200 gr zahar, 2 oua, 100 gr amidon alimentar, 180 gr unt 82% grasime, 1 lingurita extract de vanilie, 1 praf sare.Blat - 4 oua, 4 linguri zahar, 4 linguri faina, 1 praf sare.Glazura - 4 linguri zahar, 1 pliculet zahar vanilat, 4 linguri apa, 80 gr unt cu un continut ridicat de grasime, 2 linguri pline cacao.

Instructiuni preparare

Preparare Foi

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

Amestecam faina (65 gr) cu cacaua.

Adaugam treptat zaharul si continuam mixarea pana se dizolva complet.

Peste galbenusuri adaugam o lingura de albus batut si mixam 1 minut.

Amestecam usor albusurile cu galbenusurile si adaugam compozitia de faina cu cacao.

Amestecam usor pana se incorporeaza.

Compozitia formata se aseza pe 2 foi de copt ( decupate in functie de tava –  30×20 cm) si intindem uniform cu o spatula, lasand cca 2 cm pana la margine.

Foile se coc pe dosul tavii , in cuptorul preincalzit la 180 C /10 minute.

Dupa coacere se prafuiesc cu faina ( 15 gr) si se desprind imediat de pe hartie.

Preparare Crema

Laptele (600 ml) se fierbe la foc mic.

Separat intr-un vas se amesteca bine ouale cu zaharul, amidonul si restul de lapte rece.

Cand laptele a inceput sa fiarba se adauga compozitia formata mai sus, dam focul la mic si amestecam continuu pana se ingroasa (max 1 minut ).
Se ia cartita de pe foc , se adauga extractul de vanilie,  praful de sare si amestecam.

Se lasa sa se racesca complet apoi se amesteca cu untul taiat cubulete .

Se mixeaza pana obtinem o compozitie omogena.






Preparare Blat

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

Adaugam treptat zaharul si mixam continuu pana se dizolva complet.

Galbenusurile le mixam 1 minut cu zaharul vanilat.

Peste galbenusuri adaugam albusurile batute spuma , amestecam usor .

Adaugam treptat faina si amestecam usor  , de jos in sus, pana se incorporeaza complet.

Adaugam compozitia formata intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se intinde intr-un strat uniform.

Lovim tava de masa , de 3-4 ori , pentru a elimina aerul din compozitie.

Se coace in cuptorul preincazit la 180C pentru cca 20 minute, pana devine auriu.

 

Asambare Prajitura Televizor

Pe o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza prima foaie.

Adaugam jumatate din cantitatea de crema si o intindem intr-un strat uniform.

Asezam blatul si presam usor.

Adaugam restul de crema si o intindem intr-un strat uniform.

Asezam a doua foaie si presam usor.

Acoperim prajitura cu folie alimentara si asezam un blat cu o greutate de cca 3-4 kg – pentru 1 ora.

Indepartam blatul cu greutatea si punem prajitura la rece pentru minim 2 ore.

 






Preparare Gazura

Se pune la fiert apa cu zaharul.

Dupa primele clocote se adauga untul taiat cubulete, cacaua si amestecam.

Se lasa la fiert maxim 3 minute, se ia de pe foc si adaugam zaharul vanilat.

Amestecam  pana se dizolva zaharul.

Finisare Prajitura Televizor

Glazura usor calduta se  intinde uniform pe toata suprafata prajiturii.

Se introduce la rece pana se intareste.

Pentru portionare folosim un cutit bine ascutit , cu lama trecuta prin apa fierbinte si sters bine .

Indepartam marginile apoi portionam prajitura in bucati potrivite.

Prajitura se pastreaza la rece pana in momentul servirii.

Pofta Buna!

Prajitura Televizor
(126 voturi)

 

loading…


Vezi si alte retete delicioase




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Citește mai multe:
Prajitura cu iaurt si caise

Parfum de caise, consistenta pufoasa si gust deosebit intr-o prajitura simpla si rapida.

Închide
Website Malware Scan