Pregatim crema – 300 ml laptele se pune la fiert , separat se mixeaza ouale cu zaharul, faina , restul de lapte si praful de sare.
Cand laptele a dat in primul clocot se adauga compozitia de mai sus si amestecam continuu pana se ingroasa, cca 2-3 min .
Se ia vasul de pe foc , se lasa sa se racesca complet apoi se mixeaza impreuna cu untul ( la temeperatura camerei ) , coaja de lamaie si zaharul vanilat.
Pregatim foile – ouale se mixeaza cu zaharul pentru 3-4 min.
Adaugam : uleiul (50 ml ) , mierea, amoniu pentru prajituri stins in otet, praful de sare si vanilia. Mixam pana obtinem o compozitie omogena.
Se adauga faina (600 gr) putin cate putin si amestecam pana se incorporeaza.
Dupa acest timp aluatul se imparte in 4, intindem patru foi dreptunghiulare cu ajutorul fainii (50 gr )si le coacem pe fundul unei tavi (dimensiune 20×30), dupa procedeul de mai jos.
Tava se unge cu 2-3 picaturi de ulei (le intindem cu o pensula), inainte de a intinde fiecare foaie .
Se pune o bucata de aluat pe tava unsa , se intinde cu ajutorul unei merdenele in start uniform iar marginile se inlatura cu ajutorul unui cutit.
Se inteapa in cateva locuri si se introduce in cuptorul incalzit la 180 C pentru ~ 8 min. Cand foaia capata o culoare usor aurie pe margini se scote tava din cuptor , se introduce lama unui cutit sub foaie si se trece usor pe ambele parti pentru a inlatura riscul de prindere.
Foaia coapta se aseaza pe o tava tapetata cu hartie. La fel se procedeaza si cu restul foilor.
Asamblare prajitura
Pe o tava tapetata cu hartie punem prima foaie si adaugam primul strat de crema.
Asezam a doua foaie si adaugam un strat uniform de gem.
Se pune a treia foaie si adaugam ultimul strat de crema.
Peste prajitura se aseaza ultima foaie , o hartie de copt si un blat cu o greutate (cc 2-3 kg) pentru a uniformiza straturile de crema ,timp de 1 ora- la rece.
Se lasa la rece pana a doua zi pentru ca foile sa devina fragede .Indepartam marginile la prajitura, se portioneaza si se pudreaza cu zahar farin.
Pofta Buna!
1 thoughts on “Prajitura cu miere”
F.buna