Prajitura cu lamaie

Daca esti fan al deserturilor  aromate,  prajitura cu lamaie este ceea ce cauti.  Este pufoasa, cremoasa si are acel echilibru perfect intre dulce si acrisor. Reteta se face usor, iar rezultatul e wow!
Prajitura cu lamaie
Ingrediente:

Blat cu lamaie -5 oua, 2 linguri ulei, 110 gr zahar, 135 gr faina, 2 linguri apa rece, 2 linguri zeama de lamaie, coaja rasa de la 2 lamai medii, 1/2 lingurita praf de copt,1 praf sare, 1 lingura extract vanilie.

Sirop - 150 ml apa, 1 lingura zeama de lamaie, 50 gr zahar, 1 lingurita coaja rasa de lamaie.

Crema de lamaie - 100 ml lapte, 200 gr unt 82% grasime, 100 gr zahar, 1 ou, coaja rasa de la o lamaie, 1 lingura zeama de lamaie, 1 lingurita extract de vanilie.

Decor- 220 gr ciocolata alba, 1 lingurita ulei, crema de lamaie, frunze proaspete de menta.

Timp preparare

2 ore

Nr. portii

12/ dimensiune tava 30x20 cm

4.6/5 - (438 votes)

De ce sa incerci aceasta prajitura?

  • Are blat aerat si crema fina cu aroma naturala de lamaie
  • Este ideala pentru vara sau pentru momentele in care vrei ceva usor
  • Se pastreaza excelent la rece si e perfecta si pentru musafiri
  • Arata spectaculos datorita glazurii de ciocolata alba si decorului cu aveline

Secrete pentru Prajitura cu lamaie

  • Bate albusurile spuma tare – pentru un blat super pufos
  • Foloseste zeama si coaja de la lamaie bio – gustul va fi mult mai intens
  • Amesteca usor compozitia – cu miscari de jos in sus, ca sa ramana aerata
  • Raceste bine crema inainte sa o mixezi cu untul – textura va iesi fina si cremoasa
  • Trece fiecare prajitura prin ciocolata topita – pentru un aspect elegant

Preparare Blat pentru Prajitura cu lamaie

Albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

Adaugam treptat zaharul si mixam continuu pana se dizolva complet.

Peste galbenusuri adaugam uleiul, praful de copt, zeama de lamaie, apa rece, extractul de vanilie si coaja rasa de lamaie.

Peste compozitia de galbenusuri adaugam albusurile batute spuma  si  amestecam usor .

Adaugam  faina si amestecam , de jos in sus, pana se incorporeaza complet.

Compozitia formata se pune intr-o tava de copt ( dimensiunea 20×30) , unsa cu ulei  si tapetata cu hartie de copt.

Se coace cca 20 mininute la foc potrivit ( facem testul cu scobitoarea ) .

Dupa coacere se lasa sa se racesca  complet apoi se taie in doua foi.

Preparare Sirop

Amestecam energic : apa, zeama de lamaie, zaharul si coaja rasa de lamaie.

Lasam sa stea 10 minute , se strecoara si se pune la rece.

Preparare Crema de lamaie

Zaharul se mixeaza cu oul si laptele.

Punem totul intr-o craticioara , la foc mic,  amestecand continuu pana se ingroasa.

Se ia de pe foc si se lasa sa se racesca 2-3 minute.

Adaugam  coaja de lamaie ( amestecam) , lasam sa se racesca complet si trecem compozitia  prin strecuratoare .

Compozitia rezultata se mixeaza cu zeama de lamaie, extractul de vanilie si untul la temperatura camerei ( mixat inainte).

Crema se imparte in 2 parti , din fiecare parte oprim 2 linguri de crema pentru decor.

Asamblare Prajitura cu lamaie

Pe o tava dreptunghiulara asezam prima foaiede blat.

Toata suprafata se trampeaza cu sirop ( se stropeste)  , adaugam prima parte de crema si intindem uniform.

Adaugam a doua foaie de blat ( ultima) trampam si adaugam a doua parte de crema.

Introducem prajitura la congelator pentru 30 minte.

Ciocolata alba se topeste pe baie de abur si se amesteca bine cu uleiul.

Indepartam marginile , portionam prajitura si trecem fiecare bucata prin ciocolata topita.

Prajitura se pune la rece pana se intareste complet ciocolata.

Decoram fiecare prajitura cu aveline din crema de lamaie si frunze proaspete de menta.

Prajitura se pastreaza la rece. Pofta Buna!

Citeste si Reteta : Chec cu lamaie si vanilie

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

6 thoughts on “Prajitura cu lamaie”

  1. Buna ziua. Daca doresc sa fac prajitura intr o tava de 35/25 ar trebui sa dublez ingredientele sau sa le triplez. Va multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *