Tort Fraisier

Tortul Fraisier , un desert fin si extrem de aromat! In varianta mea , tortul Fraisier , este un desert pe baza de blat, crema de vanilie si capsuni. Decorul de ciocolata alba , ciocolata neagra si capsunile confera desertului o nota aparte.
Ingrediente:

Blat - 3 oua, 60 gr zahar, 70 gr faina, 1 lingurita ulei, 1/2 lingurita praf de copt, 10 gr zahar vanilat, 1 praf sare.

Crema- 3 galbenusuri, 85 gr zahar, 14 gr amidon alimentar, 180 ml lapte, 300 ml smantana pentru frisca, 100 ml frisca vegetala, 1 lingurita extract vanilie, 10 gr gelatina+40 ml apa rece..

Sirop- 150 ml apa, 1 lingurita extract vanilie, 50 gr zahar.

Decor- 250 gr capsuni , 100 gr ciocolata alba, 30 ml smantana pentru frisca, 50 gr ciocolata neagra, frunze proaspete de menta.

Timp preparare

1 ora si 30 min

Nr. portii

10 portii / forma 20 cm

4.9/5 - (56 votes)
Spalam capsunile si le indeparatam coditele. Gelatina se amesteca cu apa rece ( 40 ml) si se lasa la hidratat.

Blat – albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

Adaugam treptat zaharul si mixam continuu pana se dizolva complet.

Peste galbenusuri adaugam uleiul, zaharul vanilat si mixam 1 minut.

Peste compozitia de galbenusuri adaugam albusurile batute spuma  si  amestecam usor .

Adaugam  faina+praful de copt  si amestecam , de jos in sus, pana se incorporeaza complet.

Compozitia formata se pune intr-o forma rotunda – 20cm  , unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

Se coace cca 20 min la foc potrivit  ( facem testul cu scobitoarea ) , se lasa sa se racesca cateva  momente si indepartatam hartia de copt.

Se taie in doua foi de dimensiuni egale.

Sirop – apa se amesteca bine cu zaharul si extractul de vanilie. Cand zaharul s-a dizolvat complet , siropul este gata.

Crema – intr-o cratita punem galbenusurile,  zaharul ,  amidonul  alimentar si laptele.

Amestecam bine ( sa nu ramana cocoloase) pana obtinem o compozitie omogena.

Punem pe foc si amestecam continuu pana crema a dat in fiert si s-a ingrosat putin.

Crema se transfera intr-un bol ,  se lasa sa se racoreasca 1 minut si  adaugam extractul de vanilie + gelatina hidratata.

Amestecam bine pana se incoporeaza complet.

Acoperim bolul cu o folie alimentara si se lasa deoparte sa se racesca.

Pregatim forma pentru asamblarea tortului Fraisier.

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt asezam un inel de tort -20 cm ( sau o margine detasabila).

Peretii inelului se tapeteaza cu hartie de copt si asezam prima foaie de blat ( baza ).

Insiropam uniform toata suprafata foii de blat  apoi pe toata marginea asezam  capsuni taiate jumatati – vezi foto.

Frisca lichida se amesteca cu smantana pentru frisca. Mixam pana obtinem o spuma densa apoi  se incorporeaza in crema complet racita.
Amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena.
Turnam crema peste batul insiropat .

Nivelam cu o spatula astfel incat sa intre crema in spatiile goale.

Insiropam usor (pe interior) a doua foaie de blat si o asezam cu grija peste crema.

Insiropam toata suprafata si presam usor.

Decor – ciocolata alba se topita  pe baie de abur se amesteca cu smantana pentru frisca.

Vom obtine o compozitie asemanatoare laptelui condensat.

Se intinde pe toata suprafata tortului cu ajutorul unei linguri.

Introducem tortul la rece pentru 2- 3 ore ,  desprindem forma si indeparatam hartia de copt.

Il asezam cu ajutorul unei spatule pe un platou si il decoram cu ciocolata, capsuni si frunze de menta.

Si sectiunea 🙂

Pofta Buna!

Distribuie reteta

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Toate fotografiile si articolele prezentate pe acest site si drepturile de autor ale acestora apartin detinatorului „DesertdeCasa.ro”. Orice multiplicare, copiere sau publicare a acestora fara acordul scris al autorului se vor pedepsi conform legii in vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe).

Copyright © 2014-2022 Desert de Casa. Toate drepturile rezervate.

Copyright © 2014-2022 Desert de Casa. Toate drepturile rezervate.