Tort Fraisier

Tortul Fraisier , un desert fin si extrem de aromat! In varianta mea , tortul Fraisier , este un desert pe baza de blat, crema de vanilie si capsuni. Decorul de ciocolata alba , ciocolata neagra si capsunile confera desertului o nota aparte.
Ingrediente:

Blat - 3 oua, 60 gr zahar, 70 gr faina, 1 lingurita ulei, 1/2 lingurita praf de copt, 10 gr zahar vanilat, 1 praf sare.

Crema- 3 galbenusuri, 85 gr zahar, 14 gr amidon alimentar, 180 ml lapte, 300 ml smantana pentru frisca, 100 ml frisca vegetala, 1 lingurita extract vanilie, 10 gr gelatina+40 ml apa rece..

Sirop- 150 ml apa, 1 lingurita extract vanilie, 50 gr zahar.

Decor- 250 gr capsuni , 100 gr ciocolata alba, 30 ml smantana pentru frisca, 50 gr ciocolata neagra, frunze proaspete de menta.

Timp preparare

1 ora si 30 min

Nr. portii

10 portii / forma 20 cm

4.9/5 - (57 votes)
Spalam capsunile si le indeparatam coditele. Gelatina se amesteca cu apa rece ( 40 ml) si se lasa la hidratat.

Blat – albusurile se bat spuma cu un praf de sare.

Adaugam treptat zaharul si mixam continuu pana se dizolva complet.

Peste galbenusuri adaugam uleiul, zaharul vanilat si mixam 1 minut.

Peste compozitia de galbenusuri adaugam albusurile batute spuma  si  amestecam usor .

Adaugam  faina+praful de copt  si amestecam , de jos in sus, pana se incorporeaza complet.

Compozitia formata se pune intr-o forma rotunda – 20cm  , unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.

Se coace cca 20 min la foc potrivit  ( facem testul cu scobitoarea ) , se lasa sa se racesca cateva  momente si indepartatam hartia de copt.

Se taie in doua foi de dimensiuni egale.

Sirop – apa se amesteca bine cu zaharul si extractul de vanilie. Cand zaharul s-a dizolvat complet , siropul este gata.

Crema – intr-o cratita punem galbenusurile,  zaharul ,  amidonul  alimentar si laptele.

Amestecam bine ( sa nu ramana cocoloase) pana obtinem o compozitie omogena.

Punem pe foc si amestecam continuu pana crema a dat in fiert si s-a ingrosat putin.

Crema se transfera intr-un bol ,  se lasa sa se racoreasca 1 minut si  adaugam extractul de vanilie + gelatina hidratata.

Amestecam bine pana se incoporeaza complet.

Acoperim bolul cu o folie alimentara si se lasa deoparte sa se racesca.

Pregatim forma pentru asamblarea tortului Fraisier.

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt asezam un inel de tort -20 cm ( sau o margine detasabila).

Peretii inelului se tapeteaza cu hartie de copt si asezam prima foaie de blat ( baza ).

Insiropam uniform toata suprafata foii de blat  apoi pe toata marginea asezam  capsuni taiate jumatati – vezi foto.

Frisca lichida se amesteca cu smantana pentru frisca. Mixam pana obtinem o spuma densa apoi  se incorporeaza in crema complet racita.
Amestecam bine pana obtinem o compozitie omogena.
Turnam crema peste batul insiropat .

Nivelam cu o spatula astfel incat sa intre crema in spatiile goale.

Insiropam usor (pe interior) a doua foaie de blat si o asezam cu grija peste crema.

Insiropam toata suprafata si presam usor.

Decor – ciocolata alba se topita  pe baie de abur se amesteca cu smantana pentru frisca.

Vom obtine o compozitie asemanatoare laptelui condensat.

Se intinde pe toata suprafata tortului cu ajutorul unei linguri.

Introducem tortul la rece pentru 2- 3 ore ,  desprindem forma si indeparatam hartia de copt.

Il asezam cu ajutorul unei spatule pe un platou si il decoram cu ciocolata, capsuni si frunze de menta.

Si sectiunea 🙂

Pofta Buna!

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.