Blat – albusurile se bat spuma cu un praf de sare.
Adaugam treptat zaharul si mixam continuu pana se dizolva complet.
Peste galbenusuri adaugam uleiul, zaharul vanilat si mixam 1 minut.
Peste compozitia de galbenusuri adaugam albusurile batute spuma si amestecam usor .
Adaugam faina+praful de copt si amestecam , de jos in sus, pana se incorporeaza complet.
Compozitia formata se pune intr-o forma rotunda – 20cm , unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt.
Se coace cca 20 min la foc potrivit ( facem testul cu scobitoarea ) , se lasa sa se racesca cateva momente si indepartatam hartia de copt.
Se taie in doua foi de dimensiuni egale.
Sirop – apa se amesteca bine cu zaharul si extractul de vanilie. Cand zaharul s-a dizolvat complet , siropul este gata.
Crema – intr-o cratita punem galbenusurile, zaharul , amidonul alimentar si laptele.
Amestecam bine ( sa nu ramana cocoloase) pana obtinem o compozitie omogena.
Punem pe foc si amestecam continuu pana crema a dat in fiert si s-a ingrosat putin.
Crema se transfera intr-un bol , se lasa sa se racoreasca 1 minut si adaugam extractul de vanilie + gelatina hidratata.
Amestecam bine pana se incoporeaza complet.
Acoperim bolul cu o folie alimentara si se lasa deoparte sa se racesca.
Pregatim forma pentru asamblarea tortului Fraisier.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt asezam un inel de tort -20 cm ( sau o margine detasabila).
Peretii inelului se tapeteaza cu hartie de copt si asezam prima foaie de blat ( baza ).
Insiropam uniform toata suprafata foii de blat apoi pe toata marginea asezam capsuni taiate jumatati – vezi foto.




Nivelam cu o spatula astfel incat sa intre crema in spatiile goale.
Insiropam usor (pe interior) a doua foaie de blat si o asezam cu grija peste crema.
Insiropam toata suprafata si presam usor.
Decor – ciocolata alba se topita pe baie de abur se amesteca cu smantana pentru frisca.
Vom obtine o compozitie asemanatoare laptelui condensat.
Se intinde pe toata suprafata tortului cu ajutorul unei linguri.
Introducem tortul la rece pentru 2- 3 ore , desprindem forma si indeparatam hartia de copt.
Il asezam cu ajutorul unei spatule pe un platou si il decoram cu ciocolata, capsuni si frunze de menta.
Si sectiunea 🙂
Pofta Buna!