Menta este una dintre cele mai apreciate plante aromatice, existand in jur de 30 de specii din familia Lamiaceae, distribuite mondial in Australa, America de Nord, Europa si Asia.
Aceasta planta aromatica este originara din Europa si Asia, unde a fost utilizata in bucatarie si medicina de mii de ani.
Toate speciile de menta sunt foarte aromate, iar gustul este placut, proaspat si racoritor.
La noi, menta mai este cunoscuta si sub urmatoarele denumiri populare: ghiazma, ghinta, iarba creata, iasma, izma batraneasca, minta neagra, minta de gradina, piperita, borsnita, camfor, diana, ferent, menta broastei, menta creata, izma creata, voiestnita sau izma.
Cum arata menta
Exista foarte multe varietati de menta, insa cele mai mai cunoscute sunt spearmint, peppermint, pennyroyal. Regula generala ar fi ca orice tip de menta poate fi substituita de menta piperata, insa reciproca nu este valabila.
Specia spearmint este o planta perena care poate ajunge la 1 metru inaltime, iar frunzele sale sunt de culoare verde-gri, iar florile au culoarea albastra sau lila.
Pepermint- menta piperata- este un hibrid al mentei spearmint; frunzele plantei au nuante rosiatice, iar florile sunt de culoare mov.
Pennyroyal, supranumita si busuiocul cerbilor, este mai mica ca dimensiune si florile sale sunt de culoare roz.
Cum se pastreaza menta
Menta proaspata se pastreaza in servete curate de bumbac in frigider sau la temperatura camerei, intr-un pahar cu apa rece. In schimb, menta uscata se depoziteaza intr-un loc racoros, ferit de umezeala si lumina.Astfel, menta poate rezista pana la un an.
Pentru uscarea mentei se recomanda ca aceasta sa fie prinsa in manunchiuri si sa se lege cu sfoara, Menta se agata intr-un loc cald si aerisit.
Utilizarea mentei in bucatarie
Acest condiment se foloseste in retetele de supe, bauturi racoritoare, deserturi sau chiar la prepararea gumei de mestecat.
Frunzele proaspete de menta se folosesc ca ornamente pentru deserturile cu cicolata sau fructe, budinci sau torturi. Extrem de apreciata este in retetele de cocktailuri sau bauturi racoritoare.
Salatele de fructe, inghetatele si spumele de fructe sunt deasemenea deserturi care se preteaza asocierii cu frunze proaspete de menta.
Menta uscata se foloseste pentru preparea diverselor ceaiuri sau in condimentarea fripturilor. Uneori, aceasta substituie frunzele de menta proaspata.
Cu ce alte condimente este compatibila menta
Deoarece are o aroma pregnanta si puternica, menta se foloseste, de regula, singura. Ca asocieri potrivite pentru acest condiment putem aminti levantica, cimbrisorul sau salvia.