Cozonac cu stafide si rahat, de post reteta. Cum facem cozonacul de post? Reteta Cozonac cu stafide si rahat, de post.
Rahatul se taie cubulete, stafidele se amesteca cu esenta de rom.
Pregatim maia din 100 gr faina , 100 ml apa calda, 40 gr drojdie proaspata si 20 gr zahar.
Amestecam drojdia cu apa calda si zahar pana se dizolva complet.
Adaugam faina si amestecam bine.
Se lasa la crescut cateva minute , pana isi dubleaza volumul.
Intr-un vas amestecam apa minerala calduta cu restul de zahar ( 100 gr) , uleiul ( 80 ml ) , zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie si sarea.
Amestecam pana zaharul se dizolva complet .
Compozitia obtinuta se amesteca cu maiaua crescuta.
Adaugam treptat restul de faina ( 400-430 gr) si amestecam.
Aluatul obtinut se pune intr-un vas uns cu ulei ( la loc caldut) si se lasa pana isi dubleaza volumul.
Aluatul a crescut pana si-a dublat volumul .
Pe un blat uns cu ulei , aluatul de cozonac se intinde intr-o foaie de grosime potrivita.
Adaugam rahatul si stafidele , presam usor si rulam strans .
Cozonacul format se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la loc cald pentru 20 minute.
Cozonacul se introduce in cuptorul preincalzit la 200 C pentru 10 minute.
Scadem temperatura la 180 C si se continua coacerea timp de 35 minute.
Se lasa sa se racesca complet apoi se pudreaza cu zahar farin vanilat si se portioneaza.
Sa aveti pofta !
Vezi si reteta : Prajitura cu branza dulce si bezea