Hai sa fim sinceri, zaharul este peste tot in retetele noastre de prajituri, dar uneori vrem sa-l reducem sau sa-l inlocuim cu ceva mai sanatos si mai natural. Sau poate ai o dieta speciala si trebuie sa cauti alternative. Nu-i bai, exista cateva trucuri simple care iti pot salva deserturile!
Cum sa alegi inlocuitorul potrivit pentru zahar
Primul si cel mai cunoscut inlocuitor este mierea. Are un gust minunat, putin floral, si face prajiturile mai aromate. Dar atentie, mierea e lichida si dulce, deci mai scazi din alte lichide din reteta si nu o pui prea mult ca sa nu-ti iasa o compozitie prea moale.
Apoi ai siropul de artar sau cel de agave — sunt super pentru creme sau blaturi pufoase, dar si ele vin cu lichid in plus, deci trebuie sa fii atent la cantitati.
Daca vrei sa fii si mai natural, incearca fructele pasate — banane bine coapte, piure de mere sau dovleac. Pe langa dulceata, dau si o textura cremoasa si un plus de nutrienti.
Pentru cei care sunt la dieta, indulcitorii naturali fara calorii (stevia, eritritol) sunt o varianta, dar nu exagera, ca pot schimba gustul si textura.
Sfaturi practice pentru inlocuirea zaharului in prajituri
Ideea e sa experimentezi si sa gasesti ce functioneaza pentru tine.
Incepe prin a inlocui zaharul doar pe jumatate si vezi cum iti iese.
Si nu uita, prajiturile fara zahar rafinat pot fi la fel de delicioase!
Foto







