Bobocii de trandafiri

5/5 - (8 votes)

Bobocii de trandafiri folositi in industria produselor de cofetarie si patiserie fac parte din soiurile de trandafiri de dulceata (Rosa rugosa, Rosa centifolia, Rosa damascena).

Rosa rugosa este un trandafir pentru dulceata cu tulpini erecte si numerosi ghimpi; acest arbust poate ajunge la inaltimi de pana la 2 metri.

Rosa centifolia este un soi de trandafir pentru dulceata a carui origine pare sa fie in Caucaz; arbustul are inaltimi cuprinse intre 1 si 2 metri, iar perioada de inflorire este cuprinsa din iunie pana in septembrie.

Rosa damascena este originar din Asia Mica (Damasc- Siria), fiind un hibrid intre doua specii de maces- Rosa canina si Rosa galica. Aceasta specie de trandafir este cea mai apreciata in industria dulciurilor, pentru producerea siropului de trandafir sau a dulcetii.

boboci de trandafiri

Cum arata bobocii de trandafir

Pentru obtinerea bobocilor de trandafiri, florile se cultiva inainte de inflorire; acestia pot avea diverse culori, de la purpurie-roz pana la alb.  Florile de trandafir pot fi solitare sau pot sta grupate in inflorescente de 2-5 flori.

Recoltarea bobocilor de trandafiri se face manual, in ladite din nuiele.

Trandafirii din care provin bobocii folositi in bucatarie se cultiva din zona de campie pana in zonele submontane;  speciile de trandafiri de dulceata nu sunt deloc pretentioase fata de sol, insa nu suporta seceta sau umiditatea excesiva.

Cum se pastreaza bobocii de trandafir

Bobocii uscati de trandafiri se pastreaza intr-un container inchis ermeic, la adapost de aer, lumina, caldura si umezeala. In acest fel vor rezista cateva luni.

 

 

Utilizarea  bobocilor de trandafiri in bucatarie

Bobocii de trandafir se folosesc fie pentru obtinerea unui ceai special si parfumat, fie ca decor pentru deserturi. Sunt ideali pentru a decora prajiturile cu crema, torturi sau cupcakes.

In bucataria orientala, bobocii de trandafiri maruntiti se folosesc intr-un amestec de condimente denumit ras-el-hanout;  alaturi de acestia se pot regasi si alte condimente, precum levantica, chimion negru, piper lung, fructe de scorus, etc.

Totodata,  bobocii de trandafir se pot folosi si in infuzii fierbinti de lapte sau smantana lichida pentru a obtine o aroma delicata florala.

O alta idee extrem de apreciata este de a folosi bobocii de trandafiri glasati pentru diversele retete.

Cu ce alte condimente sunt compatibili bobocii de trandafiri

Bobocii de trandafiri utilizati in industria de cofetarie si patiserie se pot asocia cu vanilie, scortisoara, anason sau cuisoare.

Sursa foto : breslo.ro

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *