Sofran

5/5 - (6 votes)

Sofranul face parte din famila de plante Iridaceae (familia irisulului) si este considerat cel mai scump condiment din lume; acest lucru se datoreaza faptului ca pentru 1 kg de condiment trebuie recoltate intre 130.000 si 250.000 de flori, din care se retin doar stigmatele.
Supranumit si “aurul rosu”, sofranul este cultivat pe o arie extinsa, din vestul Mediteranei (Spania) si pana in India (Kasmir). De altfel, Spania si India sunt cei mai mari producatori de sofran, ei acoperind 80 % din nevoile acestei piete.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Cum arata sofranul
Planta din care se colecteaza pistilul nu este altceva decat o specie de brandusa (crocus), care infloreste toamna in zonele cu climat cald. Aceasta ajunge pana la 15 cm inaltime, iar florile sale de culoare albastra-violet contin pistiluri proeminente de culoare portocalie.
Pistilurile sunt foarte delicate si seamana cu niste filamente. Lungimea lor variaza intre 2,5 si 4 cm, iar in cazul sofranului de buna calitate se remarca culoarea portocalie roscata a acestora.
Cum se pastreaza sofranul
Deoarece sofranul se foloseste in cantitati foarte mici, este recomandat sa fie pastrat in recipiente din tabla, in locuri intunecate, ferite de soare si umezeala.

 

Totodata, se va evita cumpararea sofranului sub forma de pudra, deoarece in acest mod exista o mai mare probabilitate de fraudare, dar si riscul ca acesta sa isi piarda aroma. Cel mai bine este sa se cumpere sofran intreg, care se va pisa intr-un mojar, chiar inainte de a fi folosit.
Utilizarea sofranului in bucatarie
Sofranul are un gust puternic, usor amarui si aminteste cumva de aroma mierii. Acest condiment este apreciat in bucatarie si datorita proprietatilor colorante. Dupa cufundarea firisoarelor de sofran in apa se obtine o solutie de culoare galbena, care se distribuie ulterior in preparat.
Folosirea condimentului uscat (fie pisat, fie intreg) direct pentru gatit nu este recomandata, deoarece isi elibereaza aroma mult prea incet. Astfel, recomandarea este sa se prepare un extract cu lichid rece, care apoi sa se adauge in preparatele fierbinti.
Este bine de mentionat si faptul, ca utilizat in doze mari, sofranul devine toxic. Datorita pretului ridicat si a cantitatilor minuscule folosite la gatit, otravirea accidentala cu sofran este foarte rara.
Cu ce alte condimente este compatibil sofranul
Pentru retele de deserturi, foarte potrivita este asocierea de sofran cu vanilie, apa de trandafiri, pastai tonka sau apa de kewra.
In bucataria Indiana, sofranul se foloseste in retetele cu orez, alaturi de scortisoara, cardamom verde, anason stelat si nucsoara. Tot aici se pregateste si o celebra bautura indiana cu iaurt si sofran- “lass”, dar si inghetata colorata cu sofran.

Sursa foto: flickriver.com

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *