Prajitura Tosca

Prajitura Tosca este un desert pe baza de blat din albusuri cu mac, crema de vanilie cu unt , biscuiti insiropati cu cafea si o delicioasa gazura de ciocolata. O prajitura festiva si extrem de apreciata.
Ingrediente:

Blat - 6 albusuri, 165 gr zahar, 30 gr seminte de mac, 50 gr faina, 5 gr praf de copt, 1 praf de sare.

Crema - 6 galbenusuri, 150 zahar, 500 ml lapte, 65 gr amidon, 100 gr unt 82% grasime , vanilie, sare.

Strat III - 16 biscuiti simpli sau populari + 150 ml cafea.

Glazura - 100 ciocolata amaruie, 50 gr unt 82 % grasime , 100 ml smantana pentru frisca.

Timp preparare

1 ora

Nr. portii

16 bucati ( tava 30x20 cm)

4.7/5 - (106 votes)

Preparare Blat

Faina se amesteca cu semintele  de mac si praful  de copt.
Mixam albusurile cu sare pana obtinem o spuma densa.
Adaugam treptat zaharul si mixam pana se dizolva complet.
Adaugam compozitia de  faina, mac+ praf de copt si amestecam , de jos in sus , pana se incorporeaza.

Compozitia formata se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Blatul se coace la 170 C ( timp de 25 minute)  sau pana trece testul cu scobitoarea.
Se lasa sa se racesca complet ( in tava).

Preparare Crema

Intr-un vas se amesteca bine galbenusurile cu zaharul, praful de sare , amidonul si 200 ml lapte rece.
Restul de lapte (300 ml) se aduce la punctul de fierbere.
Adaugam   compozitia formata mai sus, dam focul la mic si amestecam continuu pana se ingroasa (max 1 min ).

Crema obtinuta se pune intr-un bol , se acopera cu folie alimentara si se lasa sa se racesca.
Dupa racire, mixam untul cu  extractul de vanilie apoi  adaugam crema.
Mixam pana obtinem o compozitie omogena.
Pe scurt , am facut o crema de vanilie ( reteta aici ) mixata cu unt.

Asamblare Prajitura Tosca

Peste blat turnam crema de vanilie si intindem uniform pe toata suprafata.
Biscuitii se trec rapid prin cafea rece si se pun intr-un strat uniform peste crema.
Pregatim glazura – ciocolata se marunteste si se pune intr-un bol.
Adaugam untul si smantana pentru frisca apoi punem pe baie de abur.


Amestecam pana obtinem un sos de ciocolata.
Glazura se lasa cateva momente sa se racesca apoi se toarna peste prajitura.
Nivelam suprafata prajiturii cu glazura , o lasam sa se racesca si cu o furculita trasam cateva linii ondulate.
Introducem tava la rece pentru minim 2 ore apoi se portioneaza.

Spor la Prajituri !

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Salvează

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

3 thoughts on “Prajitura Tosca”

  1. Am facut si eu acum prajitura….tava din poza este mai mare decat dimensiunile specificate.
    Imi puteti spune de ce blatul de albus s- a strans de pe margini si nu a ramas uscat ca in poza?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *