Prajitura cu miere

Cea mai buna prajitura - foi fragede cu miere , crema cu unt si gem de prune !!! O prajitura de casa foarte cunoscuta si indragita , o pot numi "desertul copilariei" pentru multi dintre noi .
Ingrediente:

Foi - 4 oua, 100 gr zahar, 1 lingurita amoniu pentru prajituri , 1 lingura otet, 50 ml +10 ml ulei , 2 linguri pline cu miere , 600 +50 gr faina, 1 praf de sare , 1 pliculet zahar vanilat.

Crema (stratul 1 si 3)- 400 ml lapte, 2 oua, 50 gr faina, 120 gr zahar, vanilie, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 180 gr unt, 1 praf de sare

300 gr gem de prune (stratul 2)

Decor - zahar pudra

Timp preparare

2 ore

Nr. portii

30 buc

4.8/5 - (151 votes)

Pregatim crema – 300 ml laptele se pune la fiert , separat se mixeaza ouale cu zaharul, faina , restul de lapte si praful de sare.

Cand laptele a dat in primul clocot se adauga compozitia de mai sus si amestecam continuu pana se ingroasa, cca 2-3 min .

prajitura cu miere 6Se ia vasul de pe foc , se lasa sa se racesca complet apoi se mixeaza impreuna cu untul ( la temeperatura camerei ) , coaja de lamaie si zaharul vanilat.prajitura cu miere 8

Pregatim foile – ouale se mixeaza cu zaharul  pentru 3-4 min.

 

 

Adaugam :  uleiul (50 ml ) , mierea, amoniu pentru prajituri stins in otet, praful de sare si vanilia. Mixam pana obtinem o compozitie omogena.

prajitura cu miere 3Se adauga faina (600 gr) putin cate putin si amestecam pana se incorporeaza.

prajitura cu miere 4Dupa acest timp aluatul se imparte in 4, intindem patru foi dreptunghiulare cu ajutorul fainii (50 gr )si le coacem pe fundul unei tavi (dimensiune 20×30), dupa procedeul de mai jos.

prajitura cu miere 5

Tava se unge cu 2-3 picaturi de ulei (le intindem cu o pensula), inainte de a intinde fiecare foaie .

Se pune o bucata de aluat pe tava unsa ,  se intinde cu ajutorul unei merdenele in start uniform  iar marginile se inlatura cu ajutorul unui cutit.

Se inteapa in cateva locuri si se introduce in cuptorul incalzit la 180 C pentru ~ 8 min. Cand foaia capata o culoare usor aurie pe margini se scote tava din cuptor , se introduce lama unui cutit sub foaie si se trece usor pe ambele parti pentru a inlatura riscul de prindere.

Foaia coapta se aseaza pe o tava tapetata cu hartie. La fel se procedeaza si cu restul foilor.

Asamblare prajitura

Pe o tava tapetata cu hartie punem prima foaie si   adaugam  primul strat de crema.
prajitura cu miere 9

Asezam  a doua foaie si  adaugam  un strat uniform de gem.

prajitura cu miere 10
Se pune  a treia foaie si  adaugam ultimul strat de crema.

prajitura cu miere 11
Peste prajitura se aseaza ultima foaie , o hartie de copt si un blat cu o greutate (cc 2-3 kg) pentru a uniformiza straturile de crema ,timp de 1 ora- la rece.

 

Se lasa la rece pana a doua zi pentru ca foile sa devina fragede .Indepartam  marginile la prajitura, se portioneaza si se pudreaza cu zahar farin.

prajitura cu12 miere

prajitura cu miere 1

Pofta Buna!

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

1 thoughts on “Prajitura cu miere”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *