Nucsoara face parte din familia Myristicaceae, iar principalii producatori ai acestui condiment sunt Indonezia si Grenada.
Exista si surogate ale acestui condiment, fiind vorba de specii inrudite cu nucsoara- “myristica argentea” (nucsoara de Magassar) si “mysica malabarica” (nucsoara de Bombay). Inlocuitorii nucsoarei se disting dupa forma, intrucat nucsoara de Magassar are samburi in forma de ou, celelalte specii au forma bobului de porumb.
Cum arata nucsoara
In ciuda denumirii, nucsoara nu este inrudita cu nuca, ci are fructul asemanator cu o piersica. Acesta este foarte tare (lemnos) si gustul sau este acru. Fructul de nucsoara este comestibil si are forma rotunda, cu diametru de 5-6 cm; semintele sunt acoperite cu o coaja de culoare rosiatica , numita macis, acestea find practic condimentele ce se comercializeaza sub denumirea de nucsoara. Ele sunt ovale, de 25 mm lungime si se comercializeaza intregi sau macinate.
Arborele de nucsoara poate ajunge la inaltimi de pana la 20 de metri si are nevoie de 5 ani pana cand acesta infloreste. Ulterior, procesul de maturizare dureaza 15 ani, dar arborele continua sa infloreasca pana la 50 de ani. Anual, un arbore poate produce pana la 2000 de fructe de nucsoara, care se recolteaza manual (cu ajutorul prajinilor cu plasa in varf, asa-numitele “gai gai” ).
Cum se pastreaza nucsoara
Nucsoara, fie ca se afla in forma de seminte intregi, fie ca se regaseste sub forma de pulbere, trebuie pastrata la adapost de aer, lumina, aer si umezeala. Se recomanda sa se cumpere nucsoare intregi si sa se macine doar in momentul folosirii, intrucat acest condiment isi pierde repede aroma daca este macinat.
Utilizarea nucsoarei in bucatarie
In bucataria occidentala, acest condiment se foloseste la prepararea dulciurilor, a compoturilor sau diverselor gemuri, insa nu este exclusa folosirea sa si pentru alte preparate. Astfel nucsoara se regaseste si in reteta de sos bechamel sau in componenta diverselor mixuri pentru aromatizarea fripturilor.
Cu ce alte condimente este compatibila nucsoara
Nucsoara se asociaza foarte bine cu ghimbir, cuisoare, scortisoara sau cardamom, datorita gustului sau iute, usor dulce si a aromei rasinoase.
Foto: Grant Cochrane