Matcha nu este altceva decat pudra obtinuta dupa macinarea frunzelor de ceai verde; la randul sau, ceaiul verde este obtinut din frunzele nefermentate de Camelia sinensis, astfel incat el este cunoscut si sub denumirile de ceai nefermenat sau ceai virgin.
Pudra de matcha este bogata in antioxidanti si aduce o multime de beneficii pentru organism, prin faptul ca reduce nivelul stresului, intareste imunitatea, scade colesterolul si lupta impotriva cancerului.
Ceaiul matcha este cunoscut inca din mileniul trecut (cu aproximativ 800 de ani in urma), intrucat calugarii budisti il foloseau inainte de meditatii.
Cum arata matcha
Matcha este o pudra foarte fina, de calitate superioara si nu trebuie confundata cu simplele frunze de ceai verde maruntite.
Matcha este prima (deci cea mai veche varietate de ceai verde in Japonia) , iar de peste 800 de ani calugarii budisti Zen folosesc Matcha ca o bautura care ii ajuta in meditatie.
In Japonia nu exista decat cativa cultivator (de ordinul zecilor) care au intrat in posesia secretului privind productia acestui ceai special.
Ceaiul pentru Matcha este cultivat in conditii aparte, in zone umbroase, protejate de razele directe ale soarelui.
Imediat dupa ce sunt culese, frunzele proaspete se pun la uscat, apoi sunt macinate in mori speciale si foarte fine din granit. La final se transforma intr-o pulbere fina de culoarea jad-ului.
Cum se pastreaza matcha
Pudra matcha se pastreaza in recipiente de tabla, inchise ermetic, in spatii ferite de umezeala, caldura sau lumina.
Utilizarea pudrei matcha in bucatarie
Pudra de matcha se poate folosi in prepararea deserturilor, datorita aromei si gustului inconfundabil, dar si pentru proprietatile sale de colorant natural. Se poate utiliza matcha pudra pentru colorarea aluatului de pandispan, fursecuri sau creme de prajituri. O alta idee deosebita este de a folosi matcha in bauturile dulci (cocktailuri non-alcoolice sau ciocolata calda alba).
Traditionalul ceai matcha se pregateste urmand niste pasi speciali: mai intai se fierbe apa si le lasa sa ajunga la 80 de grade, apoi se adauga intr-o ceasca 1 lingurita de matcha si se amesteca cu apa pana formeaza o spuma fina. In ultima etapa, dupa ce se asteapta in jur de 15 secunde, se poate servi ceaiul.
Cu ce alte condimente este compatibil matcha
Datorita gustului sau surprinzator si puternic, ceaiul verde nu permite asocieri cu alte condimente. In patiserie acesta se poate regasi in aluaturile simple de prajituri, dar si in deserturi sofisticate, alaturi de ciocolata neagra sau frisca proaspata.
Sursa Foto: blog.breakawaymatcha.com