Levantica face parte din famila de plante Lamiaceae ( familia mentei), iar florile si frunzele (intr-un procent mai mic) sunt partile utilizate in bucatarie.
Aceasta planta este originara din vestul Mediteranei, fiind o mare iubitoare a climei calde.
In tara noastra, cultura de levantica este relativ recenta, fiind adusa probabil de gradinarii de origine bulgara.
Numele plantei de levantica provine din latinescul “lavare” (cu trimitere la uleiurile de baie), astfel incat majoritatea limbilor europene si non-europene au pastrat sursa latina, astfel avem ”lavendel” in germana, ”lavanda” in spaniola, ”lavandina” in letona, ”levantica” in romana, ”lavendin” in slovena, ”levandula” in slovaca, ”laventeli” in finlandeza, ”lavandula” in bulgara, ”levanta” in greaca, ”lavanta cicegi” in turca si ”lavender” in ebraica.
Cum arata levantica
Levantica este o planta perena a carei inaltimi sunt cuprinse intre 30 si 100 de centimetri. Frunzele de lavanda au o culoare verde-argintie si sunt foarte parfumate. In ceea ce priveste florile acestei plante, culoarea variaza in functie de specie- cea mai comuna fiind culoarea albastra.
Cum se pastreaza levantica
Florile si frunzele uscate trebuie depozitate in spatii ferite de caldura, umiditate si soare. O caracteristica specifica a florilor de levantica este ca acestea au nevoie sa fie culese chiar inainte sa se deschida (practic cand sunt inca boboci). In schimb, in cazul frunzelor nu se impune niciun fel de conditie, ele putand fi recoltate oricand.
Utilizarea levanticai in bucatarie
Desi atunci cand vorbim sepre levantica ne gandim in primul rand la proprietatile sale relaxante, adaugata in deserturi ofera preparatelor o nota distinctiva de rafinament. Se poate folosi in aluaturile de fursecuri, checuri sau pandispan, dar si pentru aromarea cremelor, budincilor, gemurilor, jeleurilor sau inghetatelor.
Frunzele de levantica au un gust usor amarui si de aceea se folosesc la asezonarea diferitelor mancaruri europene. Acestea trebuie utilizate cu multa grija, intrucat aroma tinde sa devina dominanta si mancarea va capata un gust amar.
Cu ce alte condimente este compatibila levantica
Mancarurile capata o aroma mult mai rafinata daca se foloseste pentru condimentare un amestec din cimbru si lavanda.
In Franta se obisnuieste ca mancarurile sa se asezoneze cu mixul “herbes de Provence” , in care levantica se asociaza cu hasmatuchi, tarhon, cimbru, maghiran, rozmarin si fenicul.
Sursa Foto : younglivingoillady.com