Anasonul

4.1/5 - (10 votes)

Anasonul (supranumit si chimen dulce) este un condiment cu gust dulce si usor picant, preferat de foarte multe dintre bucatariile din Europa de Vest-  precum Grecia, Franta sau  Spania. Datorita uleiul eteric continut de anason, acest condiment se foloseste in diverse retete de fursecuri, checuri, placinte, budinci sau bauturi calde.

Initial, acest condiment a fost cultivat de egipteni, insa romanii au fost cei care au inteles capacitatile terapeutice ale plantei de anason si au inceput sa o foloseasca pentru aromarea deserturilor pe care le serveau dupa mesele festive.

Cum arata anasonul

Acest condiment provine din familia apiaceae (familia patrunjelului) si este o planta anuala. Florile de anason sunt mici si albe, iar dedesubtul lor se afla fructele (cunoscute popular ca seminte de anason). Planta de anason creste pana la 60 de centimentri inaltime, iar frunzele de la baza tulpiniii sunt late, dintate si triunghiulare, in vreme ce frunzele din varf sunt mici si inguste.

anason

Chiar daca frunzele si radacinile de anason sunt comestibile, in bucatarie se folosesc numai semintele acestui condiment.

Cum se pastreaza anasonul

Deoarece semintele de anason isi pierd foarte repede aroma dupa macinare, acestea se vor cumpara intregi si vor fi folosite chiar in momentul in care se gateste. nemacinat se pastreaza o perioada lunga de timp la adapost de aer, umezeala si lumina.

Utilizarea anasonului in bucatarie

Desi se utilizeaza destul de mult si in medicina (pentru diverse siropuri care trateaza afectiunile gatului), anasonul este un ingredient nelipsit in bucataria vestica. Acest condiment se foloseste in retetele de dulciuri (cozonaci, fursecuri, etc), dar ocazional chiar si fructele sunt aromatizate cu anason.

 

 

 

Totodata, anasonul se utilizeaza pentru aromatizarea bauturilor in tarile mediteraneene- raki in Turcia, ouzo in Grecia sau pernod in Franta.

Ca o mentiune speciala, trebuie amintit faptul ca in Asia de est sau sud –est anasonul este confundat cu anasonul stelat, care este mai usor de procurat si mult mai popular in aceasta zona geografica.

Cu ce alte condimente este compatibil anasonul

Anasonul se asociaza foarte bine cu ienibaharul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara, chimionul, feniculul sau anasonul stelat.

Sursa foto : aromaticscience.com

Distribuie reteta

Vezi si alte retete delicioase

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmareste-ma pe Instagram si afla cele mai NOI retete!

#desertdecasa #mariapopalifestyle