full screen background image

Scortisoara

Scortisoara este un condiment originar din Ceylon (astazi Sri Lanka), insa plante inrudite se gasesc si in sudul continentului asiatic, precum Vietnam, Indonezia si China. Primele mentionari despre scortisoara au aparut in jurul anului 2800 i.Hr, in tratatele chinezesti., iar utilizarea sa in bucatarie a inceput in perioada medievala.
Scortisoara se foloseste sub forma de pudra sau baton pentru aromatizarea tartelor, prajiturilor, compoturilor sau sosurilor dulci, Totodata, condimentul este adaugat in vin fiert sau chiar in cafea, pentru obtinerea unei arome originale.
Cum arata scortisoara
Sscortisoara este de fapt scoarta unei specii de arbust, cunoscut sunb numele de Cinnamomum zeylanicum verum, insa exista si alte specii de copaci din care se obtine acest condiment. Una dintre cele mai cunoscute rude ale scortisoarei veritabile este scoarta arborilor de cassia (Cassia Cinnamomum aromaticum), cultivata in China.
scortisoara

Copacii din care se obtine scortisoara veritabila (Cinnamomum zeylanicum verum)pot ajunge la o inaltime uriasa, de aproape 30 de metri, insa cultivatorii mentin copacul de scortisoara sub forma de arbust, astfel incat recoltarea sa fie mai usoara. Vlastarele tinere care cresc pe trunchiul copacului sunt taiate, apoi sunt asezate in soproane si lasate sa fermenteze putin. Coaja se asaza in straturi subtiri unul peste altul, dupa care urmeaza procesul de uscare, in urma caruia rezulta sulurile de cinnamomum verum.
In cazul scortisoarei obtinute din cassia, este nevoie sa se astepte trei ani pentru prima recolta. In timpul sezonului ploios se va face recoltarea.
Cum se pastreaza scortisoara
Indiferent de forma sub care se achizitioneaza (pudra sau sul), scortisoara nu trebuie sa fie expusa la o lumina puternica sau umezeala.
Utilizarea scortisoarei in bucatarie
Desi bucatariile asiatice folosesc scortisoara in retetele de feluri principale, in Europa ea este inclusa ca aroma principala in diverse deserturi, inghetate, spume de fructe sau crema custard.
In Portugalia, batoanele de scortisoara se infing in locul coceanului in merele coapte la cuptor, iar in Spania acest condiment este nelipsit in reteta de Sangria sau la pudrarea orezului cu lapte si a deserturilor cu fructe.
Deoarece da un gust usor amarui daca este tratata termic, scortisoara se adauga la finalul procesului de gatire.
Cu ce alte condimente este compatibila scortisoara
Amatorii de dulciuri stiu ca scortisoara se foloseste in aromatizarea prajiturilor, a placintelor cu mere/ prune/ dovleac, a torturilor sau strudelelor alaturi de nucsoara, ghimbir sau cuisoare.

Foto: Grant Cochrane

Scortisoara
(6 voturi)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pregnancy Miracle Review | Paleo Recipe Book Review | Guide to Paleo Review | Venus Factor Review

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
Citește mai multe:
tort de ciocolata
Tort de ciocolata

Crema fina, blat pufos si gust intens de ciocolata si rom... cel mai bun tort de ciocolata !

Închide